Cara Unblur di Photoshop

Apabila anda merakam gambar dengan eksposur yang panjang dan melihat bukti pergerakan kamera halus walaupun menggunakan tripod, anda boleh cuba menyelamatkan gambar anda dengan penapis Unsharp Mask Adobe Photoshop atau lapisan gambar pendua yang diletakkan dalam mod Overlay dan diproses melalui penapis High Pass . Sayangnya, walaupun teknik ini dapat menghilangkan kekaburan yang diperkenalkan dengan mengubah ukuran prosedur dan menambahkan sekejap dan berkilau pada imbasan gambar berasaskan filem yang membosankan, mereka tidak memiliki kemampuan untuk mengatasi guncangan kamera. Masukkan filter Photoshop Shake Reduction, senjata canggih program dalam perang pergerakan kamera dan kabur.

1

Buka submenu menu "Filter" "Sharpen" dan pilih "Shake Reduction." Adobe Photoshop menganalisis gambar anda, membuka antara muka terapung penapis dan mencari kawasan yang mengandungi kabur yang dapat dianalisis dan dikeluarkan oleh penapis.

2

Klik pada segitiga pendedahan yang mendedahkan bahagian "Lanjutan" pada antara muka penapis Shake Reduction. Aktifkan kotak centang untuk "Tunjukkan Kawasan Pengesanan Kabur" untuk menjadikannya kelihatan. Klik jejak kabur untuk mendedahkan lokasinya melalui kotak pengikat yang muncul pada pratonton gambar utama. Seret pegangan di sudut dan titik tengah kotak pengikat untuk mengubah saiznya dan ubah ukuran kawasan kabur. Gerakkan pin tengah kawasan kabur untuk memindahkan jejak kabur ke bahagian gambar yang berbeza.

3

Buat wilayah baru untuk dianalisis oleh Photoshop sebagai jejak kabur. Klik pada alat Tambah Cadangan Kekaburan yang Tidak Dilabel di panel Lanjutan untuk mencetuskan Photoshop untuk menambah kawasan gambar yang dipilih secara automatik. Ikon alat kelihatan seperti tanda tambah di sebelah segi empat tepat yang dibatasi oleh garis putus-putus. Untuk menggambar kawasan jejak kabur dengan tangan, klik dan seret alat Perkiraan Kabur yang tidak berlabel di kotak alat di sebelah kiri pratonton kotak dialog. Ikon alat terdiri daripada segi empat bulat dengan segi empat tepat putus di dalamnya.

4

Untuk menyimpan jejak kabur untuk digunakan dalam gambar lain, "Shift" -klik pada jejak kabur di kawasan panel Advanced untuk memilihnya. Buka menu fly-out di sudut kanan atas kawasan Advanced dan pilih "Save Blur Trace." Menu yang sama juga membolehkan anda memuatkan jejak yang disimpan ke dalam gambar semasa.

5

Klik pada butang "OK" untuk menggunakan penapis. Photoshop memproses mana-mana kawasan yang menunjukkan kotak centang aktif di bawahnya di panel Lanjutan kotak dialog penapis dan mengembalikan anda ke antara muka program utama.