Apakah Perbezaan Antara Pengedar Francais dan Pengedar Bebas?

Industri penjualan automatik adalah industri yang mantap dan terus menarik berjuta-juta usahawan yang ingin mewujudkan perniagaan yang berjaya. Menurut statistik terbaru, terdapat kira-kira 16,800 pengedar kenderaan francais di AS, dan jumlah penjualan kenderaan baru melonjak melebihi $ 500 bilion. Angka-angka tersebut menunjukkan bahawa pengedar kenderaan francais terus memberikan peluang yang menguntungkan bagi mereka yang ingin memasuki industri ini. Namun, memiliki francais pengedar kereta adalah salah satu daripada dua kaedah yang membolehkan anda memanfaatkan peluang dalam industri ini. Sebenarnya, sebilangan pengusaha boleh memilih untuk membuka sebuah syarikat niaga bebas daripada francais. Untuk lebih memahami apa yang ditawarkan oleh setiap pilihan ini kepada anda,adalah mustahak untuk memahami bagaimana pengedar auto francais berbeza daripada memiliki pengedar auto bebas.

Elemen Francais Penjual Kereta

Apabila anda memilih untuk membuka francais pengedar kereta, anda berkomitmen untuk menjual kereta buatan pengeluar jenama besar seperti Toyota, Mazda, Honda, dan Nissan. Walaupun anda dapat memilih mana-mana nama yang anda anggap sesuai, nama tersebut akan sering kali merangkumi jenama nama yang menunjukkan kepada pelanggan bahawa anda adalah peniaga francais rasmi dan sah yang telah membuat kontrak dengan pengeluar tersebut untuk menjual kereta. Dengan kata lain, seorang peniaga kereta francais mempunyai kebenaran dan kuasa untuk menjual kereta sebagai ejen langsung pembuat kenderaan utama.

Elemen Pengedar Bebas

Sebaliknya, pengedar kereta bebas tidak membuat perjanjian atau kontrak dengan pengeluar kenderaan utama. Nama-nama pengedar bebas ini biasanya memberikan fakta itu kerana mereka tidak akan pernah memasukkan nama pembuat kenderaan besar. Sebagai contoh, anda mungkin memandu oleh seorang peniaga dengan nama "John's Quality Used Cars", atau "Billy Johnson's Auto Sales", yang akan memberi petunjuk kepada anda bahawa pengedar tersebut bukanlah francais pengeluar kereta besar.

Perbezaan Penjual Francais dan Pengedar Bebas

Dalam perbahasan dealer vs francais, terdapat beberapa perbezaan yang mesti anda fahami. Seorang peniaga kereta francais menjual kedua-dua kenderaan baru dan kenderaan terpakai, sedangkan peniaga bebas hanya akan menjual kereta terpakai. Akibatnya, salah satu perbezaan terbesar dalam pengedar berbanding francais ialah biasanya peniaga kereta bebas akan mempunyai pilihan kenderaan terpakai yang jauh lebih luas daripada pengedar francais. Walau bagaimanapun, peniaga francais yang menjual kereta terpakai biasanya akan menawarkan kereta terpakai yang kemudian menjadi model dan dalam keadaan lebih baik daripada yang dijual oleh peniaga bebas. Malangnya, ini juga bermaksud bahawa kebanyakan peniaga francais akan mengenakan bayaran lebih banyak untuk sebuah kereta terpakai daripada seorang peniaga bebas. Pengedar lain vs.perbezaan francais adalah bahawa peniaga francais sering mempunyai jabatan perkhidmatan di mana juruteknik dapat melakukan pelbagai perkhidmatan yang diperlukan untuk memastikan kereta pelanggan tetap berjalan pada tahap puncak. Juruteknik ini dilatih untuk mengusahakan kenderaan pengeluar kenderaan, jadi kepakaran mereka sangat berharga dalam mengesan masalah yang unik bagi kereta pembuat kenderaan. Sebilangan besar peniaga bebas tidak akan menawarkan jabatan perkhidmatan, yang bermaksud pelanggan sendiri sekiranya ada yang tidak kena.yang bermaksud pelanggan sendiri jika ada yang tidak kena.yang bermaksud pelanggan sendiri jika ada yang tidak kena.

Pertimbangan Dealer vs Francais

Sekiranya anda ingin memiliki sebuah dealer yang menawarkan kenderaan baru dan juga memberikan perkhidmatan untuk pelanggan anda serta pengenalan jenama-nama, maka francais akan menjadi pilihan yang ideal. Sekiranya anda lebih suka membeli kenderaan terpakai dari pelbagai jenis pengeluar kenderaan tanpa perlu bimbang tentang eksklusif, maka pengedar bebas boleh menjadi pilihan yang lebih baik. Memiliki pengedar francais automatik bermaksud bahawa ada peraturan dan garis panduan khusus untuk pengilang yang harus anda patuhi setiap kali anda menyewa atau menjual kenderaan. Kekangan itu tidak ada ketika anda memiliki wakil penjual bebas, jadi jika anda memerlukan kebebasan seperti itu, itu juga merupakan pertimbangan penting.