Cara Memformat Peluru di InDesign CS5

Daftar bulet menyoroti pentingnya satu set titik fokus; setiap titik didahului oleh titik yang diperbesar atau watak aksen yang lain. Sekiranya anda sudah biasa dengan proses menerapkan gaya peluru automatik dalam perisian pemprosesan kata, anda akan dapati fungsi yang serupa di Adobe InDesign CS5 - dengan pilihan tambahan untuk memenuhi tuntutan para profesional yang menetap. Gabungkan kepingan gaya dan perenggan InDesign dengan sokongannya untuk senarai buletin untuk membina reka bentuk halaman yang mudah diformat dan disesuaikan.

1

Buka menu "Window". Navigasikan ke submenu "Jenis dan Jadual" dan pilih "Perenggan" untuk membuka panel Perenggan.

2

Tukar ke alat Jenis InDesign Adobe. Klik dan seret kandungan bingkai jenis untuk memilih teks yang ingin anda ubah menjadi senarai bulet.

3

Buka menu fly-out di sudut kanan atas panel Perenggan. Pilih pilihan "Peluru & Penomboran". Apabila kotak dialog dengan nama yang sama muncul di skrin anda, aktifkan kotak centang "Pratonton" di kiri bawah sebelum anda mula menetapkan pilihan peluru; ini membolehkan anda melihat kesan pilihan anda semasa anda bekerja.

4

Tetapkan menu lungsur turun "Jenis Senarai" kotak dialog Peluru & Penomboran ke "Peluru." Pilih watak peluru dari kumpulan glyph yang ditunjukkan dari jenis huruf yang anda gunakan untuk teks anda. Sekiranya anda tidak melihat watak yang ingin anda gunakan, klik pada butang "Tambah" untuk memilih watak lain dari jenis huruf yang sama atau berbeza. Kembali ke kotak dialog "Peluru & Penomboran" dari skrin "Tambah Peluru" setelah selesai memilih watak peluru alternatif. Anda boleh mengklik butang "OK" untuk menambah pilihan atau butang "Batal" jika anda memutuskan untuk tidak melakukannya.

5

Tetapkan pilihan "Text After" dari menu fly-out di sebelah kanan medan teks yang mengandungi pilihan anda. Medan teks ini menunjukkan bentuk urutan berkod yang sama dengan yang anda masukkan untuk mencari dan menggantikan watak seperti tab, ruang em atau titik elips. Setiap kali anda membuat pilihan dari menu, anda menambah pilihan aksara lain ke rentetan teks selepas daripada menggantikannya yang lalai. Untuk membuang pilihan ini dan mula dari awal, pilih isi bidang "Teks Selepas" dan tekan "Backspace" atau "Delete."

6

Pilih "Gaya Karakter" dari menu drop-down jika anda telah menyiapkan dokumen anda dengan gaya watak. Pilihan ini membolehkan anda menjadikan peluru anda warna atau ukuran yang berbeza daripada teks yang mengikutinya, atau menggunakan kekuatan penuh gaya watak untuk menetapkan semua parameter tipografi untuk watak peluru dengan satu pilihan.

7

Tetapkan lekukan kiri untuk menentukan berapa banyak ruang yang perlu ditempatkan di antara tepi kiri bingkai teks anda dan permulaan teks peluru anda. Tambahkan lekukan baris pertama untuk memulakan baris pertama setiap peluru pada kedudukan mendatar yang berbeza daripada garis berikutnya dari titik peluru individu. Untuk membuat indentasi gantung, tetapkan indent kiri positif dan nombor negatif yang sepadan untuk tetapan baris pertama anda. Tetapkan posisi untuk tab berhenti antara peluru dan teks, jika anda menggunakan watak tab untuk memisahkan keduanya. Tetapkan penjajaran peluru anda ke kiri, kanan atau tengah. Anda mungkin melihat sedikit atau tidak ada perbezaan di antara tiga pilihan jika lekapan kiri anda sempit atau diatur ke sifar.