Contoh Analisis Iklan

Analisis periklanan, suatu bentuk penyelidikan pasaran yang khusus, menjadi semakin umum ketika biaya promosi meningkat. Oleh kerana sebarang kesalahan boleh mahal, analisis dilakukan pada setiap tahap proses pengiklanan: sementara pesan dikembangkan, ketika salinan sedang disiapkan, dan setelah iklan berjalan.

Kumpulan Halo menyarankan agar pengguna memberi respons yang lebih baik terhadap iklan faktual mengenai produk yang mereka perlukan, sambil menarik perhatian terhadap iklan emosi yang mempromosikan produk yang mereka inginkan. Penganalisis menggunakan pelbagai teknik untuk menguji keberkesanan pendekatan pengiklanan.

Penyelidikan Pembangunan Iklan

Analisis mesej iklan yang berpotensi dikenali sebagai penyelidikan pengembangan. Tujuannya adalah untuk memahami jenis janji dan penyelesaian yang dicari oleh khalayak sasaran jenama. Satu contoh analisis iklan yang disebut pengujian konsep melibatkan meminta maklum balas pengguna mengenai mesej yang dicadangkan pengiklan atau idea produk baru, seperti yang dijelaskan oleh QPC.

Sebagai alternatif, kumpulan fokus boleh diadakan. Ini adalah perbincangan yang tidak terstruktur tetapi disederhanakan secara profesional yang dirancang untuk memunculkan persepsi peserta terhadap jenama dan cadangan untuk mesej iklan.

Penyelidikan Penilaian

Penyelidikan penilaian digunakan untuk menilai keberkesanan salinan dan visual yang dicadangkan. Salah satu kaedah analisis adalah ujian komunikasi, di mana anggota khalayak sasaran jenama melihat iklan dan kemudian memberikan pendapat atau menjawab soal selidik mengenainya.

Uji ingat dan pengiktirafan adalah contoh analisis iklan yang penting untuk meramalkan kejayaan pengiklanan, menurut Medium.com. Biasanya digunakan untuk iklan televisyen, ujian mengingat melibatkan meminta peserta menonton program tertentu; pada keesokan harinya, mereka memberitahu penyelidik betapa mereka mengingati iklan tertentu semasa persembahan. Ujian pengecaman cetak meminta pembaca sama ada mereka mengenali iklan di majalah yang mereka baca sebelumnya.

Kajian Lapangan

Setelah iklan dilancarkan, tujuan analisis adalah untuk menilai sejauh mana ia berfungsi. Pendekatan umum, yang dikenali sebagai kajian penjejakan, meninjau anggota audiens sasaran dari masa ke masa. Ini membolehkan penyelidik mengikuti, atau mengesan, perubahan berterusan dalam sikap, niat membeli dan pengetahuan jenama mereka.

Syarikat menilai keberkesanan iklan Internet berdasarkan jumlah tindak balas langsung, seperti jumlah pertanyaan atau penjualan yang dihasilkan oleh iklan tertentu. Sebagai contoh, analisis iklan untuk Coca Cola membawa kepada minuman ringan dengan keseronokan dan kegembiraan, sebuah mesej yang menghubungkan kembali ke seluruh dunia, seperti yang digambarkan oleh Business Insider.

Cabaran Analisis Iklan

Walaupun tidak ada bentuk penelitian pemasaran yang mudah, analisis iklan menghadapi tantangan unik. Pertama ialah masalah gangguan penonton. Sekiranya orang menonton televisyen semasa melakukan aktiviti lain seperti makan atau bercakap dengan rakan, skor ingatan yang rendah untuk iklan mungkin sedikit sebanyak akan memberi tahu keberkesanannya.

Begitu juga, seseorang yang santai membaca majalah mungkin tidak dapat memberikan maklum balas yang bermakna mengenai iklan cetak tertentu. Cabaran lain ditimbulkan oleh iklan Internet, yang dipercayai mempengaruhi orang dengan cara yang berbeza daripada kenderaan media tradisional.