Cara Menghapus Cache Photoshop

Adobe Photoshop tidak hanya berguna untuk jurugambar profesional dan pereka grafik. Perniagaan kecil menggunakan perisian untuk membuat brosur, iklan, logo dan grafik Web. Photoshop menggunakan tiga cache memori yang berbeza yang membolehkan pengguna kembali ke versi projek sebelumnya, yang dikenali sebagai Undo dan History, dan untuk menyalin gambar dari satu lokasi ke lokasi lain, yang dikenali sebagai Clipboard. Semasa anda mengerjakan gambar dan cache memori bertambah, anda mungkin mengalami prestasi komputer yang perlahan. Menghapus cache meningkatkan prestasi Photoshop.

1

Klik "Edit" di menu di bahagian atas skrin.

2

Arahkan kursor tetikus ke atas "Purge." Tetingkap muncul di skrin dengan empat pilihan pembersihan: Urungkan, Papan Keratan, Sejarah dan Semua. Sekiranya satu atau lebih pilihan berwarna kelabu, cache memori untuk item tersebut sudah dihapuskan.

3

Pilih item dengan cache yang ingin anda hapus atau pilih "Semua" untuk menghapus memori semua item sekaligus. Mesej muncul yang memberi amaran bahawa anda tidak boleh mengurungkan pembersihan.

4

Klik "OK" untuk memadam cache.