Bagaimana Saya Mendapatkan Nombor ID Cukai Negeri untuk Perniagaan Kecil?

Tidak cukup untuk mendaftarkan perniagaan anda dan mendapatkan nombor pengenalan cukai persekutuan. Anda juga memerlukan izin, perlesenan dan pendaftaran cukai yang betul agar mematuhi peraturan persekutuan, negeri dan tempatan. Sebilangan besar perniagaan baru memperoleh nombor pengenalan majikan persekutuan IRS (EIN) untuk pemfailan cukai, tetapi negeri juga memberikan nombor cukai khas. Setelah anda mendapat EIN, periksa lembaga cukai francais negeri anda untuk mendapatkan nombor pengenalan cukai negeri yang tepat yang diperlukan oleh negeri anda untuk mengendalikan perniagaan anda.

Nombor Pengenalan Majikan

Nombor pengenalan majikan negeri berbeza dengan EIN. Dapatkan EIN terus dari IRS dengan melengkapkan Borang SS-4 dalam talian atau dengan menghantarnya. Ini adalah percuma. Perkhidmatan dalam talian paling cepat, segera mengeluarkan EIN anda. Setelah anda mempunyai ID tersebut, simpan dengan buku pendaftaran perniagaan anda bersama dengan artikel penggabungan anda.

Prosedur untuk mendapatkan nombor negeri berbeza dari negeri ke negeri. Sebagai contoh, Texas Comptroller Office menggunakan sistem e-file untuk memberikan nombor ini. Kirimkan nama sah perniagaan anda, EIN persekutuan dan maklumat hubungan yang berkaitan, dan nombor 11 digit akan diberikan kepada perniagaan baru anda. Di Texas, tidak ada bayaran yang dikenakan.

California, sebaliknya, mendaftarkan nombor pengenalan cukai melalui Jabatan Pembangunan Pekerjaan. Hubungi 888-745-3886 atau pergi ke Pejabat Cukai Pekerjaan tempatan anda untuk mendaftar. Hawaii memberikan nombor melalui Jabatan Percukaian dan memerlukan pengisian Borang BB-1 yang lengkap. Ini dilakukan melalui portal dalam talian.

Hubungi pengawal selia negeri atau pejabat cukai francais anda untuk mengesahkan borang dan maklumat yang anda perlukan.

Kegunaan EIN

Salah satu sebab utama perniagaan memerlukan EIN negara adalah untuk perkhidmatan pembayaran gaji. Gaji gaji dan 1099 yang dikeluarkan menggunakan EIN persekutuan dan negeri untuk memastikan pemotongan cukai yang tepat untuk IRS dan lembaga cukai negeri. Negeri berbeza dari segi cukai pendapatan negara dan cukai pengangguran. Anda biasanya tidak akan dapat membuat perkhidmatan pembayaran gaji sehingga anda mempunyai nombor pengenalan negeri.

Anda juga menggunakan EIN negeri untuk memperoleh izin penjualan yang diperlukan untuk perniagaan anda dan membuat pembayaran cukai francais lain ke negeri anda. Sebagai contoh, Texas memerlukan izin cukai penjualan untuk perniagaan yang menjual harta benda nyata, menyediakan perkhidmatan atau menyewa harta tanah sebenar di Texas. Tidak ada bayaran untuk permit Texas, walaupun negeri-negeri lain mungkin memerlukannya. Hubungi setiausaha negara anda untuk mengesahkan izin dan perlesenan yang diperlukan untuk perniagaan di negeri anda.

Perbankan dan EIN

Secara amnya, anda akan menggunakan EIN persekutuan perniagaan untuk sebarang permohonan bank atau kredit. Di samping itu, banyak pemberi pinjaman memerlukan nombor Jaminan Sosial dan jaminan peribadi anda untuk pinjaman perniagaan sekiranya anda merupakan perniagaan kecil baru. Walaupun dengan EIN persekutuan, pemberi pinjaman melakukan carian untuk mengesahkan bahawa perniagaan adalah entiti yang sah di negeri ini. Sekiranya pemberi pinjaman tidak dapat mengenal pasti EIN negara atau izin cukai penjualan, ia mungkin mengecualikan anda daripada tidak mempunyai akaun pemeriksaan perniagaan.

Pastikan semua akaun kewangan perniagaan disimpan terpisah dari dana peribadi. Penggabungan aset selalunya membantah perlindungan liabiliti yang diberikan oleh perkongsian liabiliti terhad atau syarikat.