Apakah Harga Penembusan Pasaran?

Sebagai pemilik perniagaan, anda perlu membuat keputusan kritikal mengenai cara memperkenalkan produk atau perkhidmatan anda kepada pelanggan baru. Selalunya digunakan untuk produk baru, strategi penetrasi harga membolehkan anda mendapatkan pelanggan dengan cepat. Anda memaksimumkan jumlah penjualan untuk mendapatkan pangsa pasar dengan menjual produk anda dengan harga promosi yang lebih rendah pada mulanya, kemudian meningkatkan harga anda setelah anda mendapat pengiktirafan jenama, kata Pentadbiran Perniagaan Kecil. Strategi ini juga berguna ketika memasuki pasar baru.

Jenis pemasaran produk ini bergantung pada penyelidikan pasaran yang teliti dan teliti. Ia memerlukan pengetahuan mendalam mengenai persaingan dan pelanggan anda. Sekiranya produk anda tidak mempunyai persaingan yang ada, penyelidikan pemasaran anda mesti mencari titik harga yang sesuai dengan pelanggan ideal anda di pasaran yang disasarkan. Segmentasi pelanggan adalah perhatian utama dengan strategi penetrasi harga. Sangat penting untuk mengetahui tahap pendapatan boleh guna pelanggan sasaran anda, menurut Fresh Books. Penyelidikan pasaran anda juga harus membantu anda menentukan sama ada pelanggan anda berdasarkan nilai, berorientasikan status atau di suatu tempat.

Kelebihan Penetrasi Harga

Perolehan pelanggan yang cepat dan penggunaan produk adalah dua kelebihan utama pemasaran strategi penetrasi harga, kata Institut Kewangan Korporat. Strategi ini dapat membantu anda mencapai penguasaan pasaran dan menghilangkan semua pesaing anda yang paling serius. Apabila berjaya dilaksanakan, jumlah penjualan anda mungkin dapat mengimbangi pendapatan yang anda rugi kerana harga promosi anda.

Perkhidmatan pelanggan yang lebih baik bukanlah strategi harga, tetapi anda dapat menggunakannya untuk membina kesetiaan jenama dan meningkatkan penembusan pasaran anda sambil menawarkan promosi penetrasi harga.

Kekurangan Harga Penembusan

Harga perkenalan rendah anda untuk produk anda hampir secara drastik menurunkan keuntungan segera dari penjualan anda. Apabila produk anda mempunyai persaingan, harga jualan awal anda mestilah lebih rendah daripada harga pesaing terkemuka anda. Di samping itu, anda menghadapi risiko kehilangan pelanggan apabila harga meningkat kepada harga biasa bagi produk serupa di pasaran.

Anda memerlukan titik impas yang jelas untuk melaksanakan strategi penetrasi harga dengan berkesan. Reaksi pesaing boleh memaksa anda menurunkan harga sebelum anda mencapai matlamat penembusan pasaran anda. Anda tidak akan mempunyai banyak ruang untuk perang harga atau harga promosi atau penjualan khas masa depan.

Contoh Harga Penembusan

Seperti kebanyakan peminat filem, anda mungkin pernah mengunjungi Blockbuster dan menyewa filem untuk hiburan sendiri atau keluarga. Orang-orang dari usia tertentu juga ingat setiap sewa filem berharga $ 2,99 hingga $ 4,99 , kata Hubspot. Blockbuster menangani bayaran yang besar untuk setiap pemulangan lewat juga.

Pada tahun 2002, Redbox memasuki pasaran penyewaan filem yang disasarkan. Strategi penetrasi harga syarikat membolehkannya merebut sebahagian besar pelanggan Blockbuster. Harga promosi awal untuk penyewaan Redbox hanya $ 1 semalam, tanpa bayaran lewat. Tidak ada salahnya Redbox meletakkan kios sewaannya di dalam kedai runcit, kedai makanan segera dan lokasi lain, kemudahan bagi pelanggan barunya.

Raksasa e-dagang Amazon menguasai pasaran penjual buku selama bertahun-tahun dan menghantar beberapa rantai kedai buku nasional sebelum masuk ke dalam kedai web "semuanya". Cabutan utama bagi pelanggan keahlian Perdana Amazon yang setia adalah penghantaran percuma yang pantas dengan harga $ 119 setahun (atau $ 12.99 sebulan) pada tahun 2020.

Baru-baru ini, Walmart, gergasi runcit batu bata dan mortar, memperkenalkan keahlian langganannya sendiri: Walmart +. Strategi penetrasi harga syarikat menawarkan pelanggannya penghantaran percuma tanpa had dengan harga $ 98 setiap tahun atau $ 12,95 setiap bulan. Pelanggan di kawasan terpilih akan mendapat akses ke penghantaran satu hari. Ahli Walmart + juga mendapat potongan harga untuk pembelian bahan bakar dan faedah lain yang tidak diumumkan. Perbezaan harga keahlian hanya $ 21 setiap tahun. Namun, dalam pasaran yang kompetitif sekarang ini, dapat menarik bagi pelanggan Walmart yang ada. Bahkan mungkin menarik perhatian pembeli dalam talian lain yang menghargai penghantaran percuma.