Cara Memutarbelitkan Teks di Photoshop

Sekiranya anda mencari kaedah untuk menggabungkan kata dan seni, Adobe Photoshop menyediakan alat yang tepat untuk menambahkan kesan kreatif pada teks. Teks biasa untuk subjek seperti tajuk blog laman web, logo produk atau tajuk yang digunakan dalam bahan pemasaran lain boleh dibuat kelihatan jauh dari biasa dengan menerapkan distorsi teks. Dengan menaip watak biasa dan menerapkan perubahan hanya dengan beberapa klik dalam perisian, anda akan menjimatkan masa dan perbelanjaan penyumberan luar untuk reka bentuk tersuai. Dan dengan menggunakan alat ini untuk penampilan tersuai anda sendiri, anda juga dapat menggunakannya semula dalam reka bentuk kemudian di masa hadapan.

1

Mulakan Photoshop, klik menu Fail dan pilih "Baru." Tetapkan parameter untuk dokumen, berdasarkan ruang yang akan ditampung oleh teks di media yang dimaksudkan (seperti lebar 4 inci dengan tinggi 4 inci untuk tajuk blog). Taipkan nama di medan "Nama" atau biarkan lalai Photoshop. Klik "OK," dan Photoshop menyiapkan kanvas.

2

Buka panel Layers jika belum dibuka dengan mengklik menu Window, kemudian mengklik "Layers."

3

Klik ikon "Lapisan Baru" di bahagian bawah panel Lapisan. Ikon itu kelihatan seperti nota melekit sudut bengkok dan menambah baris Layer 1 ke senarai di panel.

4

Klik ikon "T" pada panel Alat. Sekiranya anda tidak melihat panel Alat, klik menu Tetingkap dan pilih "Alat." Apabila bar alat Jenis terbuka, pilih fon, ukuran teks dan warna yang akan digunakan untuk teks yang diputarbelitkan. Klik kanvas dan taipkan teks untuk memutarbelitkan. Perhatikan bahawa semasa anda menaip, teks akan muncul dalam format normal dan tidak terdistorsi.

5

Klik kanan lapisan teks baru dalam senarai, dilambangkan dengan ikon "T" dan kata-kata yang baru anda ketik, dan pilih "Rasterize Layer." Kotak dengan ikon "T" berubah menjadi papan tanda kelabu dan putih.

6

Klik menu Edit dan arahkan kursor ke atas "Transform." Pilih "Distort" dari menu fly-out. Perhatikan bahawa teks di kanvas dikelilingi oleh sempadan dengan kotak putih kecil di sekitarnya.

7

Klik dan tarik salah satu kotak sudut dari teks, seperti ke sudut kawasan kerja Photoshop. Tariknya ke pelbagai arah dan catat bagaimana teks menjadi gaya rumah senang memanjang dengan pelbagai cara, untuk menilai rupa yang paling anda sukai untuk penyimpangan teks anda.

8

Klik sudut lain, tetapi kali ini seret ke tengah, untuk menjadikan teks kelihatan sedikit licin.

9

Tarik dan seret salah satu kotak tengah di bahagian atas atau bawah untuk meluaskan teks.

10

Perhatikan perubahan yang berbeza ini dalam tiga langkah terakhir, sehingga anda mengalami gangguan teks yang anda puas. Tekan kekunci "Enter" apabila berpuas hati dengan herotan, untuk mengatur perubahan dan membuang sempadan dan kotak dari teks.

11

Klik menu Fail dan pilih "Simpan Sebagai." Perhatikan bahawa Photoshop akan secara automatik menunjukkan "JPA" di kotak "Format", untuk menyimpan fail sebagai Photoshop PSD proprietari. Tinggalkan pelanjutan ini, kerana ia membolehkan anda mengakses semula lapisan reka bentuk dan melakukan lebih banyak penyelewengan di kemudian hari, dan klik butang "Simpan".

12

Klik menu Fail dan pilih "Simpan Sebagai" sekali lagi. Pilih JPEG atau format grafik pilihan anda, kemudian klik "Simpan." Semasa Photoshop meminta anda tentang membuang lapisan, klik "Ya" atau "OK." Ini menjadikan teks tidak dapat diedit, tetapi membolehkan grafik anda dibuka oleh sesiapa sahaja dengan penampil gambar - bukan hanya Photoshop - dan disertakan dalam laman web, dokumen pemprosesan kata dan bahan lain.