Cara Memprogram Android

Proses untuk memprogram telefon Android berbeza-beza bergantung pada apakah Anda memiliki GSM atau CDMA Android. Teknologi rangkaian bergantung pada pembawa selular. Di AS, jika telefon berasal dari AT&T atau T-Mobile, ia adalah GSM. Sekiranya ia berasal dari pembawa lain, ia adalah CDMA. Android GSM menggunakan kad SIM yang menyimpan nombor telefon dan maklumat rangkaian. Memprogram telefon hanyalah menukar kad SIM. CDMA Android menyimpan pengaturcaraan dalam memori telefon. Anda memprogram telefon dengan mendail nombor pengaturcaraan khas.

Memprogram GSM Android

1

Matikan telefon Android dengan menekan butang "Kuasa" dan memilih "Matikan" dari menu.

2

Tanggalkan penutup bateri dan bateri. Sebilangan besar peranti Android mempunyai penutup bateri yang meluncur ke tepi bawah peranti, dan bateri yang terangkat dari sisi atau tepi bawah. Rujuk manual anda jika penutup bateri atau bateri tidak keluar.

3

Keluarkan kad SIM lama dari slot kad SIM. Perhatikan orientasi kad SIM semasa anda mengeluarkannya, dan masukkan kad SIM dengan nombor baru dengan cara yang sama.

4

Pasang semula bateri dan penutup bateri.

5

Hidupkan Android. Apabila dihidupkan semula, ia akan membaca nombor telefon baru dari kad SIM.

Memprogram CDMA Android

1

Buka skrin pendail pada peranti Android anda.

2

Dail "* 228" pada papan kekunci dan tekan butang telefon hijau. Sebilangan telefon Android menggunakan Hantar atau Dail sebagai gantinya.

3

Dengarkan arahan suara dari pembawa selular anda.

4

Pilih pilihan untuk memprogram telefon anda. Sistem akan memainkan muzik selama kira-kira satu minit sebelum memberitahu anda sama ada proses pengaturcaraan berjaya. Jangan berhenti sehingga anda mendengar mesej pengesahan.