Cek Bertauliah Cek Juruwang Vs. Kiriman wang

Cek yang diperakui, cek juruwang dan kiriman wang menawarkan pilihan pembayaran yang agak selamat dan boleh dipercayai berbanding dengan pembayaran dengan wang tunai atau cek peribadi. Setiap tiga pilihan ini dilengkapi dengan bentuk jaminan pembayaran, yang memungkinkan penjual bertindak dengan niat baik dengan menghantar produk atau melakukan perkhidmatan sebelum pembayaran diterima sepenuhnya. Setiap pilihan memberikan kelebihan dan kekurangannya sendiri, dan ada sejumlah pilihan pembayaran selamat tambahan yang perlu dipertimbangkan juga.

Pemeriksaan Bertauliah

Cek yang diperakui disebut sebagai "diperakui" kerana membawa jaminan dari bank pembayar bahawa dana akan tersedia semasa penebusan cek. Tidak seperti cek peribadi biasa, cek yang diperakui mesti disokong oleh pembayar dan bank dalam transaksi, dengan menambahkan lapisan perlindungan bagi penerima. Tanda tangan bank bertindak sebagai janji pihak ketiga bahawa dana ada pada masa ini dan akan diperuntukkan untuk cek tertentu.

Sekiranya dana tidak tersedia atau cek yang diperakui tidak diterima, penerima boleh memfailkan tindakan undang-undang terhadap kedua-dua pembayar dan bank yang mendasarinya, yang kedua-duanya boleh dipertanggungjawabkan atas kegagalan membayar. Sekiranya tanda tangan bank dipalsukan pada cek yang diperakui, atau jika cek itu belum selesai lebih lama daripada jumlah waktu yang ditentukan dalam cek, bank tidak diwajibkan secara sah untuk menghormati pembayaran.

Cek Juruwang

Cek Cashier berfungsi sama seperti cek yang diperakui, menambahkan perlindungan tambahan untuk penerima dengan mengeluarkan pembayar hampir keseluruhannya dari persamaan. Pembayar mesti meminta cek juruwang terus dari bank mereka, yang mengesahkan cek sebagai jaminan untuk menebus dari dana bank sendiri dan bukan dari akaun pembayar. Bank boleh mengurangkan wang dari akaun pemegang akaun semasa cek juruwang dibeli, menghormati cek dari simpanan tunai mereka sendiri semasa penebusan.

Pesanan Wang

Kiriman wang menawarkan lebih banyak perlindungan daripada cek yang diperakui atau cek juruwang kepada pengirim dan penerima. Kiriman wang bertindak seperti perakuan jangka pendek deposit sementara; pembayar memberikan sejumlah wang tunai kepada institusi kewangan, dan institusi kewangan mengeluarkan pesanan wang yang akan mereka hormati dengan menggunakan wang tunai yang diterima semasa penebusan. Wang pesanan boleh dibeli dari rangkaian sumber yang lebih luas daripada pilihan lain, termasuk beberapa stesen minyak dan kedai runcit. Pesanan wang berfungsi lebih seperti produk kewangan milik penuh daripada janji untuk membayar - wang dikurangkan dari akaun pembayar sebaik sahaja pesanan wang dibeli, dan dana dipindahkan terus dari institusi penerbit pesanan wang kepada penerima.

Pilihan lain

Cek yang diperakui, cek juruwang dan kiriman wang bukan satu-satunya pilihan untuk menghantar wang dengan selamat. Transfer melalui kawat dapat mempermudah proses pengiriman wang dengan menghilangkan penggunaan borang kertas dan sistem pos. Pindahan wang antara bank dengan serta-merta memindahkan wang dari akaun di satu bank ke akaun lain, mungkin di bank lain. Surat kredit adalah jaminan kewangan yang digunakan dalam transaksi perniagaan antarabangsa, di mana bank di satu negara mengirimkan bank di negara lain jaminan bahawa pemegang akaun tertentu memiliki dana untuk menutup transaksi.