Tentukan Analisis Jualan

Analisis penjualan meneliti laporan penjualan untuk melihat barang dan perkhidmatan apa yang telah dan tidak laku dengan baik. Analisis ini digunakan untuk menentukan bagaimana stok inventori, bagaimana mengukur keberkesanan tenaga penjualan, bagaimana menetapkan kapasiti pembuatan dan untuk melihat bagaimana prestasi syarikat terhadap tujuannya.

Perbandingan Tempoh

Biasanya analisis penjualan akan membandingkan jangka masa satu dengan jangka masa yang sama pada masa lalu. Contohnya, peruncit pakaian mungkin ingin mengkaji bagaimana penjualan kembali ke sekolah berbanding tahun lalu. Mereka mungkin melihat penjualan tahun ini dari 1 Ogos hingga Hari Buruh dan kemudian membandingkan jumlahnya dengan tempoh yang sama tahun lalu. Syarikat lain melihat penjualan bulan ke bulan, atau penjualan bulan ini berbanding bulan yang sama tahun lalu, atau beberapa jangka masa yang lain, bergantung pada sifat perniagaan.

Analisis Break-Even

Analisis impas menunjukkan syarikat tahap minimum penjualan yang diperlukan untuk memastikan syarikat itu tidak kehilangan wang. Ini juga menunjukkan betapa sensitifnya titik pulang modal terhadap perubahan perbelanjaan tetap dan berubah.

Analisis Jualan Pesaing

Di beberapa industri, penjualan yang dibuat oleh pesaing anda disenaraikan di sumber awam. Sebagai contoh, penjualan kenderaan dilaporkan setiap bulan oleh pengeluar utama, jenama dan model utama. Data penjualan ini adalah maklumat untuk semua pengeluar, menunjukkan seberapa baik masing-masing bersaing dengan yang lain. Sebagai contoh, data diperiksa secara rutin untuk melihat syarikat automobil mana yang menjual sedan, SUV dan trak yang paling banyak.

Konteks untuk Analisis Jualan

Angka mentah dari tahun ke tahun atau kenaikan atau penurunan jualan biasanya dipasangkan dengan nota penjelasan tambahan dalam analisis penjualan. Sebagai contoh, pengeluar automotif yang melaporkan peningkatan penjualan tahun-ke-tahun yang besar untuk salah satu sedan menengahnya baru saja memperkenalkan sedan baru yang mencuri penjualan dari pengeluar lain. Atau penjualan kembali ke sekolah untuk peruncit mungkin menurun berbanding tahun lalu kerana kemelesetan ekonomi. Analisis penjualan memerlukan konteks untuk difahami sepenuhnya oleh semua orang yang akan menggunakannya.

Kajian Analisis Jualan

Sebarang analisis penjualan perlu dikongsi dengan ahli syarikat yang boleh mendapat manfaat daripada pengetahuannya. Tenaga penjualan harus menyadari bagaimana kinerja terhadap tujuannya, kewangan perlu dapat menganalisis strategi penetapan harga syarikat dan pengaruhnya terhadap penjualan, dan pembuatan harus dapat merancang kapasitas. Berkongsi analisis penjualan paling sesuai jika dilakukan dalam perjumpaan yang dijadualkan secara berkala di mana orang boleh bertanya, berkongsi maklumat dan merancang dengan sewajarnya untuk kitaran penjualan seterusnya.