Bolehkah Pekerja yang Dikecualikan Wajib Bekerja Lebih Masa?

Undang-undang persekutuan mengatakan pekerja yang bekerja lebih dari 40 jam seminggu berhak mendapat gaji setengah jam untuk waktu tambahan. Sebilangan pekerja yang bergaji, bagaimanapun, dikecualikan dari peraturan tersebut. Sekiranya mereka bekerja 50 jam seminggu, pekerja yang dikecualikan mendapat gaji yang sama seperti mereka bekerja 30.

Petua

Kebiasaannya majikan menghendaki pekerja yang dikecualikan bekerja lebih dari 40 jam.

Siapa yang Dikecualikan?

Pekerja yang dikecualikan dibayar berdasarkan gaji. Mereka memperoleh jumlah yang ditetapkan setiap minggu tanpa mengira berapa jam mereka bekerja atau jumlah kerja yang mereka selesaikan. Pada masa ini, pekerja yang dikecualikan harus mendapat gaji sekurang-kurangnya $ 455 seminggu. Pengecualian hanyalah pilihan untuk jenis pekerja tertentu. Pentadbir, eksekutif dan profesional, seperti saintis, boleh dikecualikan, tetapi bukan pelayan atau penjaga.

Amaran

Kerajaan persekutuan mungkin mengkaji undang-undang pengecualiannya. Rujuk laman web Jabatan Tenaga Kerja untuk terus mengetahui mengenai sebarang kemas kini atau perubahan yang dicadangkan.

Tanpa Bayaran untuk Waktu Tambahan

Bekerja dengan gaji yang ditetapkan boleh memberi banyak fleksibiliti kepada pekerja. Apabila beban kerja berat, mereka akan mengeluarkan waktu tambahan, dan ketika beban kerja ringan, mereka pulang lebih awal. Pekerja tidak perlu risau untuk bekerja cukup jam setiap minggu untuk menyimpan makanan di meja mereka.

Sebilangan majikan tidak melihatnya seperti itu. Menjadikan pekerja bergaji dimasukkan dalam 40 jam dan kemudian beberapa boleh menjadi kebiasaan, bukan pengecualian. Sekiranya pekerja yang dikecualikan bekerja sehingga tengah malam untuk menyelesaikan krisis, majikan masih boleh mengharapkan dia muncul pada keesokan harinya dan bekerja seharian penuh. Selagi kakitangan digaji, tidak ada undang-undang persekutuan yang menghalang perkara ini.

Majikan secara sah boleh membayar pekerja yang dikecualikan untuk kerja lebih masa. Bayarannya boleh menjadi bonus, jumlah tetap, waktu setengah dan atau cuti tambahan. Walau bagaimanapun, undang-undang persekutuan tidak menghendaki majikan menawarkan pampasan tambahan ini.

Hati-hati Klasifikasi Palsu

Majikan tidak dibenarkan memanggil pemandu trak sebagai eksekutif yang bergaji, membebaskan mereka dari kerja lebih masa dan menuntut 60 jam seminggu. Undang-undang persekutuan sangat jelas bahawa pekerja harus melakukan pekerjaan yang betul untuk dikecualikan. Seorang eksekutif, misalnya, harus menguruskan syarikat atau jabatan yang diiktiraf serta mengawasi kerja sekurang-kurangnya dua kakitangan sepenuh masa. Eksekutif mesti mempunyai kuasa pengambilan dan pemecatan, atau memiliki banyak suara dalam keputusan tersebut.

Seorang pekerja yang menganggapnya salah diklasifikasikan harus bercakap dengan sumber manusia. Sekiranya HR tidak menolong, pekerja tersebut boleh menghubungi Jabatan Tenaga Kerja di negaranya, atau peguam.

Tonton Perlindungan yang Ditambah

Undang-undang persekutuan bukan satu-satunya permainan di bandar. Ini hanya menetapkan standard minimum untuk membayar lebih masa. Sekiranya undang-undang negeri atau tempatan, atau peraturan persekutuan lain, memberi mandat kepada pekerja yang lebih baik, peraturan yang lebih murah hati akan berlaku. Kesatuan pekerja atau individu pekerja juga boleh mencuba perundingan dasar lebih masa yang lebih baik.