Tentukan Penggunaan Tunggal dan Pelan Tetap untuk Perniagaan

Menjalankan perniagaan melibatkan pelbagai jenis perancangan. Biasanya ada rancangan di sebalik setiap tindakan yang diambil atau keputusan yang dibuat. Rancangan yang dirancang dengan baik merangkumi maklumat seperti pekerja mana yang terlibat, tindakan dan prosedur yang harus mereka ikuti dan peraturan yang mengatur apa yang boleh diterima dan tidak dapat diterima selama pelaksanaan rancangan tersebut.

Dua jenis rancangan dalam perniagaan dirancang dan dilaksanakan bergantung pada ukuran, ruang lingkup dan sifat rancangan yang sedang ditulis: rancangan tetap dan rancangan penggunaan tunggal. Biasanya, jenis rancangan yang digunakan berbeza-beza berdasarkan jenis projek, keperluan dalaman dan jangka masa rancangan itu akan aktif.

Tidak kira jenis rancangan mana yang digunakan, kedua-dua rancangan tunggal dan tetap mempunyai banyak ciri yang sama kerana kedua-duanya mengandungi prosedur, senarai langkah-langkah yang harus diambil untuk dilaksanakan dan kadang-kadang belanjawan yang terpisah untuk dibelanjakan.

Pelan Tetap

Pelan tetap adalah rancangan perniagaan yang bertujuan untuk digunakan berkali-kali. Ia dirancang untuk membimbing keputusan dan tindakan pengurusan yang cenderung berulang. Ini digunakan dalam jangka masa yang panjang, kadang-kadang tanpa batas waktu, dan diubah seiring keadaan berubah. Secara umum, rencana tetap berisi peraturan, kebijakan dan prosedur yang menentukan tindakan yang harus diambil dalam situasi tertentu atau tindakan yang harus diselesaikan untuk mencapai tujuan tertentu. Rancangan tetap menyumbang kepada penyelarasan dalam perniagaan, kerana mewujudkan konsistensi dan kesatuan. Mereka membenarkan pekerja kanan untuk mewakilkan kerja kepada pekerja bawahan dengan yakin kerana peraturan dan prosedur yang berkaitan dengan pekerjaan telah ditetapkan.

Contoh rancangan tetap termasuk dasar untuk interaksi pekerja, prosedur operasi kecemasan sekiranya berlaku bencana di seluruh syarikat, arahan untuk melaporkan masalah dalaman di syarikat dan peraturan mengenai apa yang dibenarkan dan apa yang dilarang dalam perniagaan. Buku panduan pekerja dan tingkah laku pekerja adalah contoh rancangan tetap dalam perniagaan.

Pelan Penggunaan Tunggal

Pelan sekali guna, atau dikenali sebagai rancangan khusus, digunakan untuk situasi satu kali yang tidak berulang dalam perniagaan. Pelan sekali guna bertujuan untuk menyelesaikan satu masalah tertentu dan kemudian dibuang. Pelan penggunaan tunggal menjadi usang setelah penggunaannya yang dimaksudkan dan khusus. Jangka masa rancangan satu penggunaan berbeza bergantung pada projek yang dimaksudkan, kerana rancangan acara tunggal hanya dapat berlangsung satu hari sementara satu projek dapat berlangsung beberapa minggu atau bulan.

Sebagai contoh, projek pemasaran untuk pelanggan tertentu mungkin memerlukan rancangan individu dan disesuaikan. Belanjawan juga merupakan contoh terbaik rancangan penggunaan tunggal kerana ia berubah setiap tahun. Apabila tahun fiskal berakhir, belanjawan baru biasanya akan diambil alih. Kempen pengiklanan untuk pelancaran produk baru atau rancangan integrasi untuk penggabungan atau pengambilalihan baru-baru ini adalah contoh rancangan penggunaan tunggal.

Rancangan Perniagaan vs Rancangan Tetap dan Rancangan Sekali Pakai

Pelan penggunaan tunggal dan tetap tidak sama dengan rancangan perniagaan, yang biasanya merupakan rancangan yang paling penting dan terperinci dalam perniagaan. Rancangan perniagaan adalah rancangan terperinci yang menggariskan struktur dan operasi perniagaan. Ini merangkumi ringkasan kewangan, analisis pasar dan informasi mengenai persaingan, serta rencana pemasaran untuk bersaing di pasar.

Sekiranya rancangan perniagaan adalah kerangka perniagaan, maka rancangan berdiri dan sekali pakai adalah otot yang menjadikannya berfungsi. Walaupun rancangan bisnis dapat menyusun produk iklan dengan demografi tertentu sebagai strategi dan tujuan, rencana sekali pakai biasanya digunakan untuk merancang dan menjalankan kampanye iklan untuk masing-masing produk tertentu. Pelan tetap mengatur tindakan pekerja semasa mereka bekerja dengan syarikat.