Apa itu Pensijilan ISO?

Sebagai pemilik perniagaan kecil, jika anda berencana untuk menawar projek, terutama tender yang dikeluarkan oleh syarikat dan badan pemerintah yang lebih besar, ada kemungkinan Anda akan menemui syarat untuk memperoleh sertifikasi ISO. Walaupun terdapat banyak jenis pensijilan ISO, semuanya dirancang untuk memastikan produk, perkhidmatan dan proses yang digunakan syarikat mematuhi piawaian antarabangsa yang boleh diterima.

Petua

Pensijilan ISO memastikan bahawa organisasi menjalankan perniagaannya menggunakan standard antarabangsa untuk produk, perkhidmatan dan proses. Ini termasuk pengurusan bisnis, kebijakan lingkungan, atau standar yang dikembangkan oleh ISO untuk sektor bisnis tertentu.

Memahami Piawaian ISO

ISO telah menerbitkan lebih daripada 22,000 standard berbeza untuk barang, perkhidmatan dan proses. Yang paling umum di antaranya ialah keluarga standard ISO 9000, yang merupakan standard untuk memastikan produk dan perkhidmatan berkualiti tinggi dan sentiasa diperbaiki.

Pada tahun 2018, versi semasa adalah ISO 9001: 2015, yang boleh digunakan oleh mana-mana perniagaan. Ini berkaitan dengan lapan prinsip perniagaan utama:

 1. Tumpuan pelanggan

 2. Kepimpinan

 3. Penglibatan orang

 4. Pendekatan proses

 5. Pendekatan sistem untuk pengurusan

 6. Penambahbaikan berterusan

 7. Pendekatan fakta untuk membuat keputusan

 8. Hubungan pembekal yang saling menguntungkan

Keluarga ISO 14000 adalah untuk pengurusan persekitaran, yang digunakan sebagai contoh oleh syarikat pengurusan sampah. Piawaian lain dirancang untuk industri atau sektor tertentu, yang merangkumi:

 • ISO 13485 untuk alat perubatan

 • ISO / TS 29001 untuk industri minyak dan gas

 • ISO / IEC 90003 untuk kejuruteraan perisian

 • ISO 17582 untuk organisasi pilihan raya kerajaan

 • ISO 18091 untuk kerajaan tempatan

Dokumentasi untuk mana-mana piawaian ini, yang menentukan apa yang harus dipatuhi, dapat dibeli dari ISO atau dari vendor yang sah.

Memperolehi Perakuan ISO

ISO tidak memperakui organisasi itu sendiri. Untuk menjadi diperakui, anda perlu menghubungi pihak ketiga yang akan mengaudit organisasi anda dan menentukan sama ada proses, produk dan perkhidmatan anda memenuhi kriteria ISO atau tidak. Sebilangan besar syarikat bermula dengan pensijilan ISO 9001, yang menjadi asas bagi kebanyakan standard ISO yang lain. Kos diperakui berbeza-beza bergantung pada saiz syarikat anda. Prosesnya boleh memakan masa sehingga satu tahun atau lebih.

Organisasi yang dapat menyediakan syarikat anda dengan pensijilan ISO juga mempunyai piawaian yang harus dipatuhi, yang dikembangkan oleh Jawatankuasa ISO mengenai Penilaian Kesesuaian, atau CASCO. Anda boleh memilih organisasi yang diakreditasi oleh CASCO sebagai memenuhi syaratnya, namun ISO mengakui bahawa tidak semua agen perakuan perlu mendapat pengiktirafan CASCO.

Setelah syarikat anda diperakui ISO, anda akan diberikan sijil dari agensi perakuan, yang boleh anda gunakan semasa membida kontrak atau dalam iklan anda kepada pelanggan untuk menunjukkan bahawa produk atau perkhidmatan anda mematuhi standard ISO yang tepat.