Apa Ciri-ciri Kebiasaan Kerja Berpasukan yang Baik?

Kerja berpasukan dapat memberikan kekuatan kolektif dan kekuatan untuk perniagaan atau organisasi anda. Sama ada anda menguruskan pekerja atau sukarelawan, pasukan yang kuat dapat membantu kumpulan anda menjadi lebih produktif dan mewujudkan persekitaran yang lebih mesra dan lebih terbuka. Dengan menanamkan kebiasaan kerja berpasukan yang positif, anda dapat membina kumpulan kuat yang dapat mengatasi masalah yang paling sukar sekalipun.

Galakan Komunikasi

Salah satu ciri terpenting pasukan yang baik adalah komunikasi terbuka. Setiap ahli pasukan mesti dapat berkomunikasi dengan anggota kumpulan yang lain untuk kemas kini projek, soalan, idea dan input umum. Pasukan yang mendorong komunikasi terbuka membolehkan semua orang dapat berkongsi idea dan pendapat mereka tanpa rasa takut.

Menghormati Anggota Pasukan

Agar pasukan menjadi tempat yang selesa dan selamat untuk semua ahli, setiap orang mesti menghormati orang lain. Anggota harus menghormati setiap aspek anggota lain, walaupun mereka mungkin tidak menyetujuinya: idea, kemampuan komunikasi, latar belakang, agama, gaya kerja dan tradisi budaya. Kerana pasukan yang hebat memerlukan komunikasi terbuka, rasa hormat dapat mewujudkan kepercayaan yang akan membolehkan anggota menjadi rentan.

Kerjasama Di Kalangan Ahli Pasukan

Kerja berpasukan memerlukan kerjasama yang berkesan; setiap orang mesti mengetahui bagaimana kemahiran dan bakatnya sesuai dengan kemampuan ahli pasukan yang lain. Agar sebuah pasukan dapat bekerja, setiap orang mesti memahami apa peranan mereka dan bagaimana menggunakannya untuk menyumbang kepada kejayaan pasukan. Bergantung pada pasukan, peranannya semudah memberi sokongan dan semangat; pasukan yang berfungsi dengan baik menggunakan set kemahiran pelengkap setiap orang. Setiap ahli pasukan harus memahami bahawa setiap bahagian dalam projek itu sama berlaku.

Penyelesaian Masalah dan Pengurusan Konflik

Pasukan yang berkesan mesti mengembangkan strategi penyelesaian masalah dan pengurusan konflik sendiri. Strategi akan berbeza dari satu pasukan ke satu pasukan berdasarkan keadaan dan setiap anggota; pasukan individu mesti mencari kaedah penyelesaian masalah yang paling sesuai untuknya. Apabila ahli pasukan anda dapat bekerjasama melalui sekatan jalan raya, pasukan akan dapat bekerja dengan lancar walaupun pada waktu yang sukar.

Misi Bersama dan Matlamat Umum

Misi bersama dapat membantu sekumpulan orang bekerjasama dan menimbulkan semangat. Apabila setiap orang menggunakan kemampuan masing-masing untuk berusaha mencapai tujuan bersama, hasilnya lebih besar daripada usaha seseorang. Dalam pasukan yang kuat, kebaikan tujuan bersama datang sebelum keutamaan dan minat masing-masing ahli. Tujuannya juga menyumbang kepada kelancaran operasi; pasukan dapat menyelesaikan masalah dan perselisihan dengan menentukan apa yang terbaik untuk pasukan dan tujuan akhir.