Cara Menghapus Garis Kosong di Word

Sejak diperkenalkan pada tahun 1983, Microsoft Word telah merevolusikan cara kita bekerja. Dengan setiap peningkatan yang lulus, ia hanya akan lebih mudah digunakan dan lebih canggih dari segi pencapaiannya. Walau bagaimanapun, pemformatan sering menjadi masalah dengan perisian, kerana perubahan terkecil pada dokumen dapat menambahkan sejumlah besar ruang kosong.

Mengeluarkan ruang kosong dalam dokumen Word adalah sebahagian daripada bekerja di Word seperti membuat dokumen itu sendiri. Walaupun bahagian kecil mudah dikendalikan, mencari semua ruang kosong dalam dokumen besar boleh memerlukan banyak masa jika anda tidak tahu apa yang harus dilakukan. Nasib baik, ada beberapa langkah yang boleh anda lakukan yang dibina dalam perisian, yang membolehkan anda mengatur dokumen anda dengan mudah dan cepat.

Memadatkan Dokumen Word

Semasa membuat dokumen Word, anda pasti ingin memperbaikinya. Terlalu banyak ruang kosong akan menghasilkan teks yang kurang dapat dibaca. Namun, jeda baris, jeda halaman dan ruang mempunyai tujuannya Mereka menggambarkan di mana kalimat, perenggan dan halaman baru bermula, tetapi mempunyai terlalu banyak ruang kosong dalam dokumen Word tidak perlu dan harus dihindari.

Ruang kosong menambah masa yang diperlukan untuk membaca dokumen dan menambah jumlah halaman yang dicetak. Memadatkan dokumen yang mengandungi hanya rehat yang diperlukan lebih mesra alam, kerana anda akan menggunakan lebih sedikit kertas dan dakwat untuk mencetaknya. Apabila dokumen Word digunakan secara digital, ruang tidak terlalu bermasalah, tetapi menyimpannya diformat dengan betul menjadikan bacaan lebih mudah dan aliran maklumat yang lebih baik.

Menggunakan Alat Cari dan Ganti Word

Untuk dokumen Word yang lebih kecil, anda boleh membuang ruang kosong yang berdiri sendiri menggunakan butang Padam pada papan kekunci anda. Untuk deretan ruang, klik kawasan kosong dua kali untuk memilih keseluruhan baris dan tekan butang Padam. Untuk membuang ruang kosong di hujung dokumen, pilih kawasan tersebut dengan mengklik dan menyeret, kemudian tekan butang Padam.

Untuk dokumen yang lebih besar, Techwalla.com menyarankan untuk menggunakan fungsi Cari dan Ganti perisian, yang akan membolehkan anda membuang semua ruang kosong yang tidak perlu di antara perenggan sambil meninggalkan yang anda perlukan utuh. Untuk melakukan ini, pergi ke tab Laman Utama pada bar alat, cari pilihan Edit, tatal ke bawah untuk Cari dan klik Ganti pada submenu. Di kotak dialog, pilih Lagi di sudut kiri bawah dan pilih Tanda Perenggan. Simbolnya akan muncul di medan Cari Apa; biarkan bahagian Ganti Dengan kosong dan klik Ganti Semua.

Mengeluarkan Ruang Berganda Antara Kalimat

Cari dan Ganti juga berguna untuk menghilangkan dua tempat. Menurut LaptopMag.com, anda harus memilih semua teks dalam dokumen dengan menekan CTRL + A dan membuka tetingkap Find and Replace. Kemudian taipkan dua ruang kosong di medan Cari Apa menggunakan bar ruang. Di medan Ganti Dengan, ketik satu ruang menggunakan bar ruang dan tekan Ganti Semua Semua ruang ganda tambahan akan dihapuskan.

Semasa membuang lebihan ruang dalam dokumen Word, penting untuk diingat bahawa setiap tindakan yang anda lakukan untuk melakukannya akan mempengaruhi bagaimana keseluruhan dokumen kelihatan. Sebagai contoh, jika bahagian bermula di bahagian atas halaman, ruang yang anda keluarkan akan menarik tajuk bahagian itu ke halaman sebelum halaman tersebut. Semasa melepaskan ruang, anda perlu menyesuaikan semua kawasan yang terjejas.