Cara Memasang GPS pada iPhone

IPhone bergantung pada cip GPS Terbantu dalaman (AGPS) untuk menentukan lokasi anda. Ciri ini dilengkapi dengan iPhone anda sehingga anda tidak perlu memasangnya. Sistem ini lebih pantas daripada GPS tradisional, kerana membuat perkiraan lokasi anda berdasarkan maklumat satelit. Wi-Fi dan triangulasi selular membantu menentukan lokasi yang tepat dan memaparkannya secara langsung di skrin. Peta Apple dan banyak aplikasi pihak ketiga memanfaatkan teknologi AGPS untuk membantu anda mendapatkan petunjuk belokan demi belokan dan menavigasi dalam masa nyata.

Dayakan Perkhidmatan Lokasi

Semasa pertama kali menyiapkan iPhone, permintaan iOS akan menanyakan apakah anda ingin mengaktifkan Perkhidmatan Lokasi. Ini membolehkan aplikasi tertentu untuk menentukan lokasi semasa anda, yang dapat berguna ketika anda berusaha mencari jalan jauh dari titik permulaan semasa anda. Fungsi ini perlu dihidupkan untuk menggunakan GPS bawaan iPhone anda. Sekiranya anda tidak pasti sama ada Perkhidmatan Lokasi dihidupkan atau tidak, cukup kunjungi menu "Tetapan" dan ketuk "Privasi. Anda boleh menghidupkan Perkhidmatan Lokasi dan kemudian menyesuaikan kebenaran untuk pelbagai aplikasi pihak ketiga. Sekiranya anda tidak selesa dengan aplikasi tertentu menggunakan lokasi anda, matikan perkhidmatan lokasi aplikasi tersebut.

Peta Google

Peta Google telah menjadi aplikasi pemetaan lalai sebelum debut iOS 6. Setelah Peta Apple memperkenalkan navigasi belokan demi belokan, Google melancarkan versi aplikasi Peta mereka yang diperbaharui secara percuma kepada pengguna iOS. Ciri-ciri seperti Street View dan penyegerakan akaun Google membezakannya daripada aplikasi GPS lain.

Peta Apple

Ketika iOS 6 dilancarkan pada bulan September 2012, ia digabungkan dengan Peta Apple. Ia memperkenalkan navigasi suara GPS belokan demi belokan asli ke iPhone. Peta Apple memberikan pengalaman yang sangat mirip dengan aksesori pemanduan GPS khusus, kerana suara memberitahu anda kapan harus mengambil setiap giliran dan menukar lorong. Tidak seperti Peta Google, Peta Apple pada masa ini tidak menyokong arahan pengangkutan awam secara semula jadi. Paparan peta 3D interaktif dan ulasan perniagaan bersepadu adalah beberapa ciri unik Peta Apple.

TomTom

TomTom adalah peneraju lama dalam teknologi GPS pengguna, yang terkenal dengan sistem navigasi kereta dan motosikal mereka. Aplikasi TomTom untuk iPhone berharga $ 35.99 di App Store. Beberapa kelebihan utama aplikasi TomTom termasuk pembetulan peta percuma, pemberitahuan kecemasan dan akses luar talian ke peta. Ini bermaksud bahawa TomTom masih dapat memberikan petunjuk walaupun anda bepergian di kawasan dengan liputan selular dan Wi-Fi.