Apakah Bahaya Pengimbas Retina?

Peralatan keselamatan sentiasa berubah dan berubah, dan semakin kelihatan seperti alat peraga dari filem fiksyen ilmiah. Pejabat dengan keperluan keselamatan yang tinggi boleh menggunakan pengimbas retina untuk memberi pekerja akses ke tempat kerja atau komputer mereka. Peranti ini mengimbas corak retina seseorang yang unik untuk memastikan individu yang betul dapat mengakses kawasan atau maklumat yang terhad, dan kebanyakan pakar bersetuju bahawa pengimbas retina tidak menimbulkan risiko kesihatan atau bahaya lain kepada pengguna.

Bagaimana Imbasan Retina Berfungsi

Imbasan retina adalah persis seperti: mesin yang kelihatan di bawah iris anda untuk mengimbas retina di dasar bola mata anda. Oleh kerana retina setiap orang adalah unik, imbasan tersebut menawarkan keselamatan yang serupa dengan cap jari - hanya retina yang tidak dapat disalin. Pengimbas memancarkan pancaran cahaya tahap rendah untuk menerangi bahagian belakang mata sementara pengguna melihat lensa mata kecil selama kira-kira 30 saat. Cahaya tidak berbahaya bagi mata; ini adalah teknologi yang sama yang digunakan oleh pakar oftalmologi semasa memeriksa glaukoma, atau yang digunakan oleh hospital untuk mengimbas diabetes.

Risiko kesihatan

Imbasan retina sering digunakan dalam prosedur pengimbasan kesihatan - untuk mengenal pasti penyakit berjangkit termasuk AIDS, cacar air dan malaria - dan untuk mencari penyakit keturunan termasuk pelbagai jenis barah. Imbasan itu sendiri tidak mengancam mata atau kesihatan anda secara keseluruhan, walaupun pengguna imbasan retina mengadu ketidakselesaan dari teknologi kerana mereka mesti bersandar dan mengawasi mesin selama 30 saat agar imbasan tepat .

Permohonan untuk Imbasan Retina

Pengimbas retina paling sering digunakan di pejabat keselamatan tinggi, dan khususnya di pejabat kerajaan. Anda boleh menggunakan pengimbas retina di pintu masuk pejabat atau sebagai cara membuka kunci komputer atau mesin. Semasa membuat imbasan retina, pekerja mesti mengambil gambar mata mereka untuk tujuan pengenalpastian - proses yang digambarkan oleh sesetengah orang sebagai tidak selesa tetapi tidak mempunyai risiko atau bahaya kesihatan yang terbukti. Kerana pengimbas retina memerlukan kira-kira 30 saat untuk menyelesaikan imbasan, mereka dianggap sebagai alat dengan volume rendah yang tidak dapat memproses sejumlah besar pekerja sekaligus.

isu yang diketahui

Teknologi imbasan retina bukan tanpa kekurangannya. Menurut laporan Institut SANS, pengguna teknologi tersebut telah mengadu bahawa proses pendaftaran - di mana setiap orang melakukan imbasan retina terperinci untuk tujuan membuat katalog identiti mereka - tidak selesa dan mengganggu. Pengguna takut - tanpa sandaran saintifik - bahawa cahaya inframerah yang digunakan dalam imbasan merosakkan penglihatan mereka. Teknologi pengecaman optik lain seperti imbasan iris, yang mengambil gambar skala iris kelabu, dianggap kurang mengganggu dan terbukti jauh lebih pantas.