Cara Menghentikan Skrin Pop timbul Semasa iPhone Disambungkan

Sekiranya anda kesal dengan tetingkap timbul dan iklan semasa anda menggunakan iPhone, ada beberapa penyelesaian. Anda boleh menggunakan penyekat pop timbul penyemak imbas Safari untuk menyaring banyak gangguan ini. Anda juga dapat menggunakan mod "Pembaca" Safari untuk melihat versi ringkas dari banyak halaman yang membuang kebanyakan iklan. Selain itu, anda boleh memuat turun aplikasi penyekat iklan dari App Store untuk menyaring mesej yang tidak diingini.

Penyekat Pop-Up di Safari

Seperti penyemak imbas popular lain, Safari Apple di iOS mempunyai sokongan untuk menyekat tetingkap pop timbul yang mengganggu. Untuk mengaktifkannya, ketik butang Tetapan pada skrin utama anda. Kemudian ketik "Safari." Di bawah tajuk "Umum", gunakan butang togol untuk menghidupkan penyekat pop timbul. Sekiranya togol menyala hijau, ia sudah dihidupkan.

Sekiranya anda melayari laman web di mana anda mahu melihat pop timbul, anda boleh mematikan penyekat sementara atau membiarkannya jika anda mahu melihat pop timbul di Internet.

Gunakan Mod Pembaca

Mod Pembaca Safari direka untuk memberikan pandangan ringkas dari banyak laman web. Ia sangat berguna untuk membaca artikel yang lebih panjang tanpa gangguan. Dalam banyak kes, iklan akan membuang, bar navigasi tingkat atas dan kandungan lain selain dari bahagian utama halaman.

Untuk mengaktifkannya, ketik butang "Pembaca" di bar alamat penyemak imbas. Ia kelihatan seperti beberapa baris teks bercetak. Butang mungkin tidak tersedia untuk semua halaman. Sekiranya anda mendapati bahawa ia membuang kandungan yang anda perlukan, dan anda ingin kembali ke versi halaman yang biasa, ketuk butang sekali lagi.

Sekiranya anda ingin menggunakan mod Pembaca secara lalai pada halaman atau dalam semua sesi penyemakan imbas anda, tekan dan tahan butang mod "Pembaca". Anda akan diminta untuk mengkonfigurasi sama ada anda mahu menggunakan mod Pembaca di semua laman web, selalu di laman web semasa atau hanya apabila anda mengaktifkannya secara eksplisit.

Gunakan Aplikasi Penyekat Iklan

Anda boleh memuat turun dan mengaktifkan aplikasi penyekat iklan pihak ketiga yang berfungsi dengan Safari untuk menyaring iklan, kod penjejakan dan kandungan lain yang mungkin tidak diingini. Cari di App Store untuk mencari penyekat iklan terbaik untuk iPhone untuk keperluan anda, dan kemudian memasangnya.

Untuk mengaktifkan penyekat iklan tertentu yang telah anda pasang, ketuk "Tetapan" di skrin utama anda. Kemudian, ketik "Safari." Ketik "Umum", kemudian ketuk "Penyekat Kandungan." Gunakan butang togol di sebelah mana-mana penyekat iklan yang telah anda pasang untuk menghidupkan atau mematikannya jika diperlukan. Anda mungkin perlu mematikan penyekat iklan agar beberapa halaman dimuat dengan betul.