Cara Mengira Margin Jualan

Margin penjualan adalah metrik penting yang digunakan untuk menunjukkan betapa menguntungkan setiap item yang dijual kepada perniagaan anda. Anda boleh mengira margin penjualan untuk penjualan individu, sekumpulan penjualan atau semua transaksi dalam jangka masa yang ditentukan. Margin penjualan mengukur berapa banyak setiap dolar dalam penjualan tetap dengan syarikat sebagai keuntungan kasar setelah mengambil kira kos barang yang dijual. Dengan menganalisis margin penjualan, anda dapat menentukan item mana yang anda jual paling menguntungkan. Namun, kekurangan margin penjualan adalah tidak mengambil kira kos lain untuk menjalankan perniagaan, seperti kos penjualan dan overhead. Untuk mengetahui berapa banyak dolar yang disimpan syarikat setelah semua perbelanjaan diambil kira, anda mesti menentukan margin keuntungan bersih.

 1. Tambahkan pendapatan yang dijana oleh setiap penjualan dalam set data anda. Sebagai contoh, jika anda hanya ingin mengira margin untuk penjualan satu unit ubat gigi, gunakan harga jualan. Sekiranya anda ingin mengira margin untuk semua penjualan sepanjang tahun, tambahkan harga setiap penjualan untuk mencari jumlah pendapatan untuk tahun ini.

 2. Hitung jumlah kos barang atau barang yang anda jual. Kos barang runcit termasuk harga yang anda bayar ditambah dengan caj penghantaran. Sekiranya anda adalah syarikat pembuatan, kosnya bukan sahaja merangkumi bahan mentah, tetapi juga tenaga kerja untuk membuat produk siap. Contohnya, jika anda membuat kerusi, dan kayu berharga $ 20 dan memerlukan dua jam kerja pada $ 25 sejam, jumlah kos untuk kerusi anda adalah $ 70. Sekiranya mengira margin penjualan hanya untuk satu item, gunakan jumlah kos untuk menghasilkan satu item. Sebagai alternatif, jika anda ingin mengira margin penjualan anda sepanjang tahun, gunakan kos keseluruhan barang yang anda jual.

 3. Kurangkan kos barang yang dijual dari jumlah hasil untuk mencari keuntungan. Contohnya, jika anda menjual sebotol ubat gigi secara runcit dengan harga $ 3 dan anda memerlukan $ 1.20 untuk membelinya, tolak $ 1.20 dari $ 3 untuk mengetahui syarikat itu memperoleh keuntungan kasar $ 1.80 setiap tiub. Secara keseluruhan, jika syarikat itu memperoleh keseluruhan pendapatan dari penjualan $ 600,000 dan kos barang yang dijual adalah $ 370,000, keuntungannya adalah $ 270,000.

 4. Bahagikan jumlah keuntungan dengan jumlah pendapatan untuk mencari margin penjualan sebagai perpuluhan. Dalam contoh ubat gigi, bahagikan keuntungan $ 1.80 dengan pendapatan $ 3 untuk mendapatkan margin penjualan 0.6. Sebagai alternatif, bahagikan $ 270,000 dengan $ 600,000 untuk mengetahui margin jualan keseluruhan tahunan ialah 0,45.

 5. Gandakan margin penjualan dengan 100 untuk menukarnya menjadi peratusan. Peratusan ini mewakili bahagian setiap penjualan yang mewakili keuntungan. Selesaikan contohnya, kalikan 0.6 dengan 100 untuk mengetahui margin penjualan ubat gigi adalah 60 peratus. Untuk syarikat secara keseluruhan, kalikan 0.45 dengan 100 untuk mengetahui margin jualan keseluruhan adalah 45 peratus.

Margin Untung Bersih

 1. Hitung jumlah perbelanjaan syarikat. Ini termasuk bukan hanya biaya barang yang dijual, tetapi juga biaya menyewa bangunan, utiliti, yuran transaksi, faedah hutang, cukai pendapatan dan semua kos lain untuk menjalankan perniagaan.

 2. Kurangkan jumlah kos dari pendapatan kasar syarikat untuk mencari keuntungan bersih syarikat. Sebagai contoh, jika syarikat mempunyai pendapatan $ 500,000 dan kos keseluruhan $ 360,000, syarikat itu mempunyai keuntungan bersih $ 140,000.

 3. Bahagikan keuntungan bersih dengan jumlah pendapatan untuk mengira margin penjualan. Dalam contoh ini, bahagikan $ 140,000 dengan $ 500,000 untuk mendapatkan 0,28, yang bermaksud perniagaan mempunyai margin keuntungan bersih 28 peratus.

 4. Petua

  Untuk menentukan keuntungan keseluruhan produk atau perkhidmatan tunggal, ketahui terlebih dahulu keuntungan kasar setiap item yang dijual. Kemudian peruntukkan sebahagian daripada kos overhed anda sebagai perbelanjaan tambahan terhadap keuntungan setiap item untuk mengira keuntungan sebenar item tersebut. Pastikan anda memasukkan masa ejen perkhidmatan dan juruteknik yang memberikan sokongan berterusan untuk produk anda.