Cara Membersihkan Virus di BIOS

Salah satu cara untuk mengkategorikan virus komputer adalah di mana mereka berada. Sebilangan besar virus konvensional terletak pada fail yang dapat diakses oleh, atau oleh, sistem operasi. Sebilangan virus terdapat di sektor boot utama cakera keras anda, dan memuat serentak dengan sistem operasi. Antara virus yang paling sukar untuk dibuang adalah virus BIOS, yang terdapat dalam firmware yang mendorong motherboard anda.

Menentukan Sekiranya Anda Mempunyai Virus BIOS

Sebilangan besar perisian pengimbasan virus tidak akan mengesan virus BIOS. Perisian pengimbasan virus hanya berlaku di kawasan operasi yang boleh diakses oleh cakera keras. Ramai yang dapat mengimbas sektor Master Boot Record pada cakera keras. Tidak ada, pada awal 2014, mengimbas BIOS. Satu-satunya cara untuk mengesan virus BIOS adalah dengan percubaan dan kesilapan dan pemotongan. Sekiranya komputer anda bertindak seperti virus, tetapi anda tidak dapat mengesannya di dalam cakera dengan perisian antivirus terkini, anda mungkin mempunyai satu. Dapatkan cakera optik yang boleh di-boot (cakera pemasangan Windows adalah calon yang baik, tetapi begitu juga cakera pemasangan Linux, yang boleh dimuat turun dan dibakar ke cakera secara percuma). Matikan komputer. Putuskan sambungan cakera keras, dan masukkan cakera optik, dan boot - jika virus terganggu sebelum sistem boot dari media optik, anda 'anda mendapat virus BIOS. Sekiranya tidak, anda mempunyai virus rekod boot utama.

Tingkah Laku Virus BIOS

Sebilangan besar virus BIOS adalah ransomware. Mereka akan mendakwa sistem anda dijangkiti, dan mengarahkan anda ke laman web penyingkiran virus palsu, atau mengancam untuk menyulitkan cakera keras anda jika anda tidak menyerahkan sebilangan maklumat. Perlakukan ancaman ini dengan hormat - perisian komputer anda boleh diganti. Data komputer anda tidak. BIOS, dan virus "firmware" lain, mungkin juga menjangkiti peranti yang tidak anda harapkan, seperti penghala, atau alat dengar Bluetooth. Apa-apa jenis peranti yang menyimpan arahan boot tahap rendah dalam memori kekal berpotensi berisiko.

Prosedur Pra-Pembuangan

Pertama, jika data anda tidak disandarkan, lakukan sebelum melakukan perkara lain yang boleh mencetuskan virus. Melakukan sandaran sistem penuh adalah langkah pertama menuju pemulihan dari ancaman virus. Lebih baik melakukannya lebih awal daripada kemudian. Terdapat perkhidmatan, seperti Carbonite atau Mozy, yang dapat melakukannya secara automatik di Web, serta mengklon cakera keras yang ada ke pemacu luaran.

Utiliti BIOS Pemulihan

Anda memerlukan akses ke komputer yang tidak dijangkiti. Navigasi ke laman web pengeluar komputer anda dan muat turun utiliti kemas kini BIOS untuk produk dan model komputer anda, dan tuliskan ke CD-ROM NON-rewriteble. Utiliti ini biasanya mempunyai boot loader sebagai sebahagian daripada prosesnya.

Menghidupkan semula BIOS anda

Putuskan sambungan atau lepaskan cakera keras anda dari komputer - anda mungkin perlu mengeluarkannya dari komputer riba, bergantung pada cara pemasangannya, terutamanya dengan cakera padat yang tidak duduk di ruang pemacu standard. Pasangkan pemacu optik anda, dan masukkan cakera utiliti kilat BIOS di dalamnya, dan hidupkan komputer. Apabila skrin muncul, anda akan dapat memilih urutan but. Pilih pilihan yang membolehkan anda boot dari CD-ROM secara langsung, dan reboot sistem. Ini mungkin memerlukan sedikit masa. Setelah BIOS dipulihkan, anda perlu memformat semula cakera keras anda, memasang semula semuanya dan memulihkan data dari sandaran anda.