Perbezaan Antara Suis Ethernet dan Penghala

Berdiri di lorong rangkaian sebuah kedai runcit elektronik, siapa pun secara keliru dapat memilih penghala dan bukannya pengalih Ethernet atau sebaliknya. Pakej produk dan peranti itu sendiri kelihatan serupa. Sebelum menuju ke kaunter pembayaran, periksa semula untuk memastikan produk yang anda pegang. Walaupun salah satu produk akan membantu anda menghubungkan lebih banyak peranti ke rangkaian rumah anda, setiap produk menawarkan penyelesaian yang berbeza untuk keperluan Internet anda.

Penghala

Sekiranya anda mahukan sambungan Wi-Fi untuk komputer riba, telefon pintar, tablet dan alat lain, penghala adalah suatu keharusan. Penghala menerima isyarat dari penyedia Internet anda (sama ada perkhidmatan jalur lebar kabel atau DSL) dan menukar isyarat tersebut menjadi isyarat tanpa wayar untuk diterima oleh peranti anda. Penghala selalu menyertakan port Ethernet utama sehingga anda dapat menyambungkan penghala ke modem anda. Sebilangan besar penghala juga mempunyai port Ethernet tambahan sehingga anda dapat membuat (biasanya) sambungan yang lebih cepat ke PC desktop atau peranti pegun lain menggunakan kabel Ethernet fizikal.

Kelebihan dan Kesalahan Penghala

Gagasan sederhana "tanpa wayar" adalah faedah besar bagi penghala. Kabel berjalan di seluruh rumah boleh menjadi tidak cekap dan tidak sedap dipandang. Banyak penghala membolehkan anda melampirkan cakera keras luaran "rangkaian", yang membolehkan anda berkongsi dokumen dan fail di semua peranti yang disambungkan ke rangkaian. Salah satu kelemahan utama Internet tanpa wayar adalah kehilangan isyarat; penghala murah atau penuaan boleh memberikan isyarat lemah yang menyebabkan gangguan pada perkhidmatan. Wi-Fi lebih mudah dicuri, jadi disarankan agar rangkaian rumah anda dilindungi kata laluan.

Suis Ethernet

Suis Ethernet adalah seperti operator telefon: isyarat dari penyedia Internet anda beralih dari modem ke suis anda dan suis menghantar isyarat ke peranti yang sesuai. Suis membolehkan peranti menyambung ke Internet, dan juga membolehkan semua peranti yang disambungkan ke suis untuk "bercakap" antara satu sama lain. Suis berfungsi hanya dengan sambungan berwayar.

Manfaat dan Kesalahan Suis

Switch menawarkan kurang kehilangan maklumat semasa menghantar dan menerima data; apabila banyak peranti disambungkan ke jaringan melalui sakelar, sakelar mengirim data secara langsung ke dan dari perangkat daripada menyebarkan data ke setiap perangkat (seperti yang diharapkan oleh router) Ini menghasilkan prestasi yang lebih baik dalam banyak kes. Switch tidak boleh menyiarkan isyarat Wi-Fi; mereka hanya berfungsi dengan sambungan Ethernet berwayar.