Peraturan GAAP untuk Perbelanjaan Modal

Perbelanjaan modal adalah pembelian yang dicatatkan oleh syarikat sebagai aset, seperti harta tanah, loji atau peralatan. Daripada mengenali perbelanjaan untuk aset sekaligus, syarikat boleh menyebarkan pengiktirafan perbelanjaan sepanjang hayat aset tersebut. Aset pada umumnya kelihatan lebih baik pada penyata kewangan berbanding perbelanjaan, jadi banyak syarikat cuba memanfaatkan sebanyak mungkin perbelanjaan yang berkaitan. Prinsip Perakaunan yang Diterima Secara Umum, atau GAAP, memberikan panduan kepada syarikat mengenai cara mencatat pembelian awal dan perbelanjaan aset berikutnya.

Tempoh masa

Lembaga Piawaian Perakaunan Kewangan, yang menetapkan piawaian untuk GAAP, menyatakan bahawa aset memberikan kemungkinan keuntungan di masa depan. Sebaliknya, perbelanjaan mengakibatkan aset "habis", seperti wang tunai, untuk menghasilkan barang dan perkhidmatan. Semasa syarikat membuat pembelian, sukar untuk menentukan apakah itu aset atau apakah itu perbelanjaan. Sebagai contoh, anda boleh berpendapat bahawa pencetak $ 50 boleh menjadi aset atau perbelanjaan. Untuk mempermudah keputusan, GAAP menyatakan bahawa pembelian mesti mempunyai jangka hayat lebih dari satu tahun yang dapat dianggap sebagai perbelanjaan modal.

Persediaan Awal

GAAP membolehkan syarikat memanfaatkan pembelian yang membawa aset ke keadaan yang boleh digunakan. Selalunya, kos sebilangan peralatan bukanlah satu-satunya kos yang terpaksa ditanggung syarikat untuk menjalankan operasi. Sebagai contoh, syarikat mungkin perlu membayar syarikat perkapalan untuk menghantar mesin tersebut, membeli insurans penghantaran dan membazirkan beberapa bahan dalam percubaan awal. Semua pembelian ini adalah sebahagian daripada menjadikan mesin dapat berfungsi, sehingga syarikat dapat memanfaatkan semuanya.

Penambahbaikan

Di bawah GAAP, syarikat boleh memanfaatkan penambahbaikan tanah dan peralatan selagi mereka bukan sebahagian daripada penyelenggaraan biasa. GAAP membolehkan syarikat memanfaatkan kos sekiranya mereka meningkatkan nilai atau memanjangkan jangka hayat aset tersebut.

Sebagai contoh, syarikat dapat memanfaatkan kos transmisi baru yang akan menambah lima tahun ke trak penghantaran syarikat, tetapi tidak dapat memanfaatkan kos pertukaran minyak biasa. Peraturan untuk tanah serupa; syarikat dapat memanfaatkan kos awal trotoar, papan tanda dan tempat letak kereta, tetapi tidak dapat memanfaatkan kos penyelenggaraan barang-barang ini.

Minat

Sekiranya syarikat perlu mengambil pinjaman untuk membina aset baru, ia dapat memanfaatkan perbelanjaan faedah yang berkaitan. GAAP menetapkan beberapa ketentuan untuk memanfaatkan perbelanjaan faedah. Syarikat hanya dapat memanfaatkan faedah jika mereka membina aset itu sendiri; mereka tidak dapat memanfaatkan faedah pinjaman untuk membeli aset atau membayar orang lain untuk membuatnya. Syarikat hanya dapat mengenali perbelanjaan faedah kerana mereka menanggung perbelanjaan untuk membina aset tersebut. Sebagai contoh, jika syarikat membelanjakan $ 7,000 dalam satu tempoh untuk membina aset, ia dapat memanfaatkan perbelanjaan faedah yang berkaitan dengan $ 7,000 tersebut.