Contoh Matlamat Jangka Panjang & Jangka Pendek untuk Perniagaan

Memajukan perniagaan memerlukan menetapkan matlamat jangka pendek dan jangka panjang. Selalunya matlamat jangka pendek adalah langkah yang diperlukan untuk mencapai matlamat jangka panjang. Anda boleh memilih bidang yang berkaitan seperti iklan dan pendapatan, dan mendasarkan tujuan jangka pendek dan jangka panjang dalam kategori ini.

Contoh matlamat jangka pendek adalah meningkatkan anggaran iklan anda setiap bulan untuk tiga bulan berikutnya. Contoh matlamat perniagaan jangka panjang yang dapat dicapai oleh matlamat jangka pendek adalah menggandakan pendapatan perniagaan pada akhir tahun fiskal.

Matlamat Pendapatan dan Matlamat Penyokong

Sekiranya matlamat pendapatan jangka panjang anda adalah untuk menggandakan pendapatan pada akhir tahun fiskal semasa, contoh lain dari matlamat jangka pendek yang menyokong adalah dengan membuat kontrak dengan perunding iklan selama satu bulan untuk membantu anda menganalisis dan memanfaatkan trend pembelian pelanggan anda. Contoh matlamat jangka pendek yang lain adalah menghabiskan bulan berikutnya untuk mempelajari persaingan utama anda dan sumbang saran mengenai apa yang anda tawarkan yang tidak mereka lakukan. Anda boleh membuat penyelidikan ini dan merancang kempen iklan baru yang menyoroti titik unik mengenai perniagaan atau produk anda.

Matlamat Perkhidmatan Pelanggan

Satu tujuan jangka panjang untuk perkhidmatan pelanggan adalah mencapai sekurang-kurangnya 95 peratus maklum balas pelanggan positif. Contoh tujuan jangka pendek yang menyokong adalah merancang semula proses penyelidikan perkhidmatan pelanggan untuk memasukkan soal selidik dan insentif baru, seperti gambar bulanan untuk produk percuma atau potongan pada pembelian masa depan bagi pelanggan yang meluangkan masa untuk bertindak balas.

Matlamat Penghargaan Pekerja

Sebilangan perniagaan menetapkan matlamat penghargaan pekerja jangka panjang iaitu memberikan penghargaan pekerja tahun ini kepada pekerja yang memberikan input paling kreatif sepanjang tahun ini dari segi idea praktikal untuk meningkatkan syarikat. Objektif jangka pendek yang menyokong adalah memberi penghargaan kepada pekerja setiap bulan sepanjang tahun untuk menandakan perkembangan input kreatif, dan memasukkan lebih banyak pekerja dalam proses ganjaran daripada yang mungkin dengan satu anugerah tahunan.

Matlamat Jangkauan Komuniti

Membina pengiktirafan nama syarikat dalam komuniti melalui projek jangkauan komuniti adalah matlamat jangka panjang yang popular untuk perniagaan. Contoh tujuan sokongan jangka pendek adalah memberi penghargaan kepada pekerja yang menjadi sukarelawan dengan program komuniti yang ditetapkan dengan cuti tambahan, bonus atau kad hadiah. Matlamat sokongan jangka pendek yang lain adalah memilih satu atau dua acara amal tahunan berprofil tinggi untuk ditaja.

Matlamat Trafik Laman Web

Matlamat jangka panjang mengenai lalu lintas web adalah untuk meningkatkan lalu lintas ke laman web syarikat anda sekurang-kurangnya 50 peratus pada akhir tahun fiskal semasa. Tujuan jangka pendek yang menyokong adalah untuk meneliti dan membeli perisian analisis lalu lintas web untuk menentukan arah aliran trafik dengan lebih baik, untuk menyewa perunding web selama satu bulan untuk mencadangkan dan melaksanakan perubahan pengaturcaraan untuk membuat laman web ini menarik bagi khalayak yang lebih luas daripada yang dicadangkan oleh penyelidikan trend lalu lintas anda. kini ada.

Contoh lain dari tujuan jangka pendek adalah memilih media untuk mengiklankan laman web anda selain Web, seperti kempen bas di mana anda mengiklankan alamat laman web anda di sisi bas bandar selama satu bulan, atau papan iklan, di mana anda menyewa papan iklan di tempat yang jelas di bandar selama satu bulan.