Definisi Ekonomi Empat Faktor Pengeluaran

Asas ekonomi dibina berdasarkan empat faktor pengeluaran: tanah, buruh, modal dan keusahawanan. Untuk memahami bagaimana faktor-faktor ini berlaku untuk perniagaan, pertimbangkan kisah seorang pengusaha, Henry, yang mempunyai idea untuk membuat sikat gigi evolusi yang menghilangkan kerosakan gigi. Berus giginya mengeluarkan sedikit getah dari pokok baobab, pokok langka yang hanya terdapat di Afrika. Semasa pengguna menyikat, getah melapisi gigi untuk mengelakkan kerosakan gigi.

Faktor Tanah

Tanah menyiratkan semua jenis sumber semula jadi yang digunakan untuk membuat barang dan perkhidmatan. Selain tanah, ia termasuk komoditi seperti emas, kayu, minyak, tembaga dan air. Sumber juga boleh diperbaharui, seperti hutan, haiwan dan makanan.

Berus gigi Henry menggunakan sumber semula jadi - getah dari pokok baobab. Berus gigi plastiknya dibuat dari sumber semula jadi lain, petroleum.

Faktor Tenaga Kerja

Tenaga kerja adalah pekerjaan yang dilakukan oleh pekerja. Nilai pekerjaan mereka bergantung pada pendidikan, kemahiran dan keinginan mereka untuk melakukan pekerjaan dengan baik. Salah satu tujuan pemilik adalah melatih pekerja untuk menjadi lebih mahir untuk meningkatkan produktiviti mereka. Hasil tenaga kerja boleh berupa fizikal dan mental.

Tenaga kerja adalah sumber yang fleksibel. Pekerja boleh diperuntukkan ke pelbagai sektor ekonomi untuk hasil yang paling produktif.

Pada mulanya, Henry harus melakukan sebahagian besar pekerjaannya sendiri. Butuh beberapa saat untuk meningkatkan penjualannya, tetapi akhirnya, dia memperoleh cukup keuntungan untuk mengambil pekerja. Henry melatih pekerjanya untuk menerima penghantaran getah dan berus gigi dan meletakkannya di gudang. Seterusnya, dia melatih pekerja lain untuk mengoperasikan mesin yang menyuntik getah ke dalam bekas kecil di sikat gigi dan meletakkannya di dalam kotak untuk dihantar.

Faktor Modal

Modal merangkumi bangunan, alat dan mesin yang digunakan pekerja untuk membuat barang dan perkhidmatan. Beberapa contohnya ialah trak forklift, mesin automatik, palu, komputer dan van penghantaran.

Tidak seperti tanah atau buruh, modal mesti diciptakan oleh manusia dan dirancang untuk digunakan oleh manusia. Dalam pengertian ini, barang modal menjadi asas kepada bangunan, peralatan, mesin dan proses.

Kilang Henry menggunakan beberapa jenis modal. Dia mempunyai forklift untuk memindahkan produk di sekitar gudang, dan dia mempunyai mesin yang menyusun bahagiannya. Pejabatnya menggunakan meja, telefon dan komputer untuk mengesan segala-galanya.

Keusahawanan Memacu Perniagaan

Keusahawanan adalah pendorong di sebalik pembentukan perniagaan. Seorang usahawan mencari jalan untuk menggabungkan faktor-faktor pengeluaran lain - tanah, tenaga kerja dan modal - untuk menghasilkan produk dan mendapat keuntungan. Yang paling berjaya adalah inovator yang mencipta produk baru untuk dibawa kepada pengguna. Henry adalah seorang inovator yang membawa produk baru ke pasaran.

Tanpa usahawan inovatif ini, banyak produk dan perkhidmatan yang kita anggap biasa dalam kehidupan seharian kita tidak akan wujud. Inovator melihat tiga faktor pengeluaran yang lain dan mencari kaedah baru untuk menggunakannya. Mereka sanggup mengambil risiko untuk membawa idea mereka membuahkan hasil.