Kebaikan dan Keburukan Dasar Kewangan Kontraksi

Menguruskan ekonomi melalui dasar monetari pengembangan dan kontraksi telah menjadi amalan biasa di Amerika Syarikat sejak tahun 1940-an ketika konsep ini pertama kali diperkenalkan oleh ahli ekonomi John Maynard Keynes. Pengembangan wang meningkatkan jumlah wang yang diedarkan dalam ekonomi. Penguncupan wang menarik wang dari ekonomi dan paling sering digunakan untuk menyejukkan ekonomi yang panas untuk mencegah inflasi.

Pro: Melambatkan Inflasi

Tujuan utama dasar monetari kontraksi adalah untuk melambatkan inflasi berleluasa yang menyertai ekonomi yang sedang berkembang pesat. Kerajaan menggunakan beberapa kaedah untuk melakukan ini, termasuk memperlambat pengeluarannya sendiri. The Fed dapat menaikkan kadar faedah, menjadikan wang lebih mahal untuk dipinjam. Melambatkan inflasi dengan mengekang pertumbuhan ekonomi menyejukkan pasaran dan menurunkan permintaan secara keseluruhan - dan harga turun dengan permintaan.

Con: Melambatkan Pengeluaran

Pengeluaran berkurang dalam ekonomi sebagai hasil sampingan dari kelembapan enjin ekonomi. Modal pelaburan yang lebih mahal dan permintaan yang rendah untuk produk dan perkhidmatan adalah penyebabnya. Setelah syarikat menurunkan pengeluaran, boleh memakan masa bertahun-tahun untuk meningkatkannya lagi. Sekiranya dasar monetari kontraksi melampaui batas dan mengetatkan ekonomi dengan lebih teruk daripada yang dimaksudkan, syarikat dapat menghentikan pengeluaran dan menutup pengembangan yang dirancang. Ini dapat menjatuhkan ekonomi ke dalam tahap kemelesetan.

Pro: Menstabilkan Harga

Inflasi menyebabkan kenaikan harga, yang boleh memberi kesan negatif terhadap daya perbelanjaan pengguna. Turun naik harga ini dapat membuat pengguna gugup dan tidak menentu dalam corak perbelanjaan mereka. Penguncupan monetari menstabilkan harga di pasaran apabila inflasi menjadi perlahan. Peningkatan keyakinan pengguna ini menjadikan ekonomi tetap stabil dan mendorong corak perbelanjaan yang stabil.

Con: Meningkatkan Pengangguran

Peningkatan pengangguran disebabkan oleh pengeluaran yang perlahan dan kenaikan kadar faedah. Oleh kerana syarikat melambatkan kadar pertumbuhan mereka, mereka menggaji lebih sedikit pekerja. Kenaikan pengangguran membebankan kerajaan dalam kenaikan kos pentadbiran insurans pengangguran dan perbelanjaan perkhidmatan sosial. Kerajaan mesti berhati-hati menimbang kos ini dengan faedah ekonomi mengurangkan inflasi. Kadar pengangguran yang lebih tinggi juga dapat menggoyahkan keyakinan pengguna sekiranya lonjakan berlaku dengan cepat. Peningkatan pengangguran mengurangkan permintaan untuk banyak produk dan perkhidmatan, menjadikan penguncupan ekonomi menjadi lebih teruk.