Pencetak LED Digital Warna vs Pencetak Laser

Pencetak laser digital dan diod pemancar cahaya sangat serupa. Kedua-duanya dapat mencetak dokumen perniagaan anda dengan cepat dengan mencairkan toner ke kertas, dan kedua-duanya menggunakan dram sensitif. Perbezaan antara kedua teknologi pencetak terletak pada bagaimana mereka menerangi drum: Pencetak laser menggunakan sinar laser yang melintasi bolak-balik melintasi drum, sementara pencetak LED menggunakan pelbagai LED yang menyalakan seluruh garis sekaligus.

Kos

Pencetak LED biasanya lebih murah untuk dihasilkan kerana kesederhanaan array LED. Pencetak laser, sebaliknya, memerlukan pancaran laser fokus tepat dan pemasangan optik sensitif dengan banyak bahagian yang bergerak. Komponen ini menjadikan banyak pencetak laser lebih mahal daripada pencetak LED yang setanding.

Kebolehpercayaan

Faktor yang sama yang menjadikan pencetak LED lebih murah juga menjadikannya lebih dipercayai. Dalam pencetak LED, mesin gambar utama tidak mempunyai bahagian yang bergerak, kerana susunan LED tetap di tempatnya dan hanya sekelip corak halaman. Walaupun kebanyakan pencetak laser mempunyai laser pegun, mereka mempunyai sekeping optik berputar yang mengimbas sinar laser ke arah dram. Pelbagai bahagian yang bergerak di dalam mesin pencetak laser menjadikannya lebih mudah rosak.

Kualiti gambar

Pencetak laser pada umumnya menawarkan cetakan berkualiti lebih baik daripada LED, walaupun perbezaannya mungkin tidak jelas. Oleh kerana pencetak laser hanya mempunyai satu sumber cahaya, setiap piksel akan diterangi dengan jumlah cahaya yang sama. Pada pencetak LED, susunan cetakan mempunyai ribuan LED yang boleh mempunyai sedikit perbezaan dalam output cahaya di antara mereka. Pencetak LED juga mempunyai resolusi tetap, berdasarkan kuantiti dan ukuran LED dalam array. Pencetak laser, sebaliknya, boleh mengubah saiz titik untuk mengubah resolusi mereka.

Saiz

Kedua-dua pencetak laser dan LED memegang drum, kartrij toner dan jalur kertas. Walau bagaimanapun, enjin cahaya yang lebih sederhana pada pencetak LED juga memerlukan ruang fizikal yang lebih sedikit, sehingga pencetak LED lebih kecil. Manfaat ukuran pencetak LED tidak begitu hebat dengan pencetak warna, kerana pencetak masih perlu cukup besar untuk menampung empat kartrij toner yang berbeza.