Cara Memulakan Perniagaan Penghantaran Bahan Makanan

Semua orang perlu makan, tetapi tidak semua orang suka membeli-belah. Di dunia di mana masa itu semakin sukar, banyak orang dengan senang hati membayar agar orang lain mendapatkan barang runcit mereka. Seperti ketika memulakan perniagaan, anda perlu melakukan penyelidikan pasaran, mengiklankan dan meneliti undang-undang perlesenan perniagaan tempatan. Tetapi jika anda mempunyai kenderaan yang boleh dipercayai dan masa untuk memandu, perkhidmatan ini boleh menghasilkan wang.

Pertimbangkan Pilihan Anda

Terdapat lebih daripada satu cara untuk menubuhkan perniagaan penghantaran barang runcit:

 • Kontrak dengan kedai tempatan untuk menyampaikan pesanan pelanggan dengan bayaran. Runcit menagih pelanggan dan memasarkan perkhidmatan, dan anda membuat kerja.

 • Buat akaun dengan pemborong runcit. Pelanggan anda memberikan pesanan anda, anda membuat pesanan dan kemudian menjual perkhidmatan anda dengan keuntungan.
 • Pelanggan menghubungi anda dengan senarai membeli-belah mereka, dan anda pergi ke kedai untuk mereka.

 • Daftar dengan syarikat yang telah mantap seperti WeGoShop.
 • Hantarkan makanan restoran untuk restoran yang tidak memerlukan pemandu mereka sendiri.
 • Hantarkan kit makanan dengan ramuan yang diukur terlebih dahulu untuk makanan tertentu.

 • Memenuhi segmen pasaran tertentu

  -

  contohnya, menawarkan perkhidmatan kepada warga emas di perumahan kanan atau bantuan hidup. * Daftar dengan perkhidmatan pemanduan seperti Lyft atau Uber yang juga menawarkan pertunjukan pemandu.

Pertimbangkan keperluan anda sebelum anda memilih jalan anda. Menjual barang runcit borong biasanya lebih menguntungkan daripada kontrak dengan pasar raya tempatan, misalnya. Walau bagaimanapun, ia juga memerlukan melakukan pemasaran sendiri dan menentukan bahan makanan apa yang akan anda bawa. Bekerja dengan pasar raya mengambil banyak beban pemasaran dari bahu anda.

Teknologi dan Makanan

Sekiranya anda berniaga sendiri, anda memerlukan beberapa cara agar pelanggan dapat memberitahu anda apa yang mereka mahukan dan kapan mereka menginginkannya. Sekiranya anda baru memulakan, mengambil permintaan teks atau e-mel dari pelanggan anda mungkin cukup untuk menyelesaikan tugas. Semasa anda berkembang, anda mungkin merasa lebih berkesan untuk membuat laman web untuk pelanggan membuat pesanan dari. Itu penting jika anda membeli secara borong untuk menjual semula atau menghantar makanan. Walau bagaimanapun, jika anda menyasarkan pasaran senior, ingatlah bahawa banyak pelanggan anda mungkin tidak menggunakan komputer atau telefon pintar.

Ketahui Pertandingan Anda

Sebelum melancarkan perniagaan penghantaran barang runcit anda, melihat-lihat dan melihat bagaimana persaingan. Adakah terdapat perkhidmatan tempatan seperti Instacart? Sekiranya demikian, bagaimana anda dapat membuat ceruk pasaran anda sendiri? Sebagai contoh, jika pesaing anda memberikan makanan runcit dan anda bersedia untuk memasuki pasar tani hujung minggu, itu mungkin dapat membantu syarikat anda menonjol.

Membuat Penghantaran

Memandu ke kedai untuk mendapatkan satu barang tidak akan menguntungkan. Beberapa perkhidmatan penghantaran barang runcit menetapkan jumlah minimum setiap penghantaran - $ 35, katakan - dan berfungsi mengikut jadual, seperti penghantaran mingguan atau dua kali seminggu. Lebih banyak fleksibiliti mungkin memberi anda kelebihan daya saing, selagi anda dapat mengekalkan keuntungan. Anda juga dapat melihat harga yang ditawarkan syarikat lain di laman web mereka dan menguranginya.

Faktor lain yang perlu dipertimbangkan adalah pemacu sebenar. Untuk menghantar makanan panas atau sejuk beku dengan segera, anda memerlukan kereta dalam keadaan baik dan penyejuk besar. Anda mungkin perlu mengatasi jalan raya atau pembinaan jalan raya. Walaupun bergantung pada peta telefon anda, ia memerlukan perancangan dan pengalaman. Eksekutif One DoorDash mengatakan bahawa kerja pada sistem penghantaran automatik memerlukan 90 peratus masa syarikat.