Contoh Perancangan Taktikal dalam Perniagaan

Perancangan taktikal mengambil rancangan strategik syarikat dan menetapkan tindakan dan rancangan jangka pendek tertentu, biasanya oleh jabatan atau fungsi syarikat. Wawasan perancangan taktikal lebih pendek daripada cakrawala rancangan strategik. Sekiranya rancangan strategi itu berlangsung selama lima tahun, rancangan taktik mungkin untuk jangka waktu satu hingga tiga tahun, atau bahkan lebih sedikit, bergantung pada jenis pasar apa yang dilayan oleh perniagaan dan laju perubahan.

Ciri-ciri Pelan Taktikal

"Perancangan Taktikal vs Perancangan Strategik," sebuah artikel di laman web Pengurusan Inovasi, menggariskan beberapa perbezaan utama antara perancangan strategik dan taktikal. Pertama, eksekutif biasanya bertanggungjawab untuk rancangan strategik, kerana mereka mempunyai pandangan syarikat yang terbaik. Pengurus peringkat rendah mempunyai pemahaman yang lebih baik mengenai operasi sehari-hari, dan biasanya mereka yang bertanggungjawab untuk merancang taktikal.

Kedua, perancangan strategik berkaitan dengan masa depan, dan perancangan taktikal dengan masa kini. Ketiga, kerana kita mengetahui lebih banyak tentang hari ini daripada masa depan, rancangan taktikal lebih terperinci daripada rancangan strategik.

Bina Perancangan Fleksibel

Fleksibiliti perlu disusun dalam rancangan taktikal untuk memungkinkan kejadian yang tidak dijangka. Sebagai contoh, jika syarikat anda mengeluarkan produk, anda perlu membina fleksibiliti dalam rancangan anda untuk kerosakan dan penyelenggaraan mesin. Anda tidak boleh menganggap bahawa anda akan dapat menjalankan mesin anda pada kecondongan sepanjang masa.

Contoh Pelan Pemasaran Taktikal

Anggap sebentar syarikat anda menjual produk insurans di kawasan metropolitan yang besar. Rancangan pemasaran taktikal untuk syarikat insurans anda mesti menggariskan, langkah demi langkah, setiap komponen pemasaran diperlukan untuk memenuhi tujuan dan visi rancangan strategik syarikat anda.

Sebagai contoh, jika anda memutuskan salah satu cara terbaik untuk menjangkau pengguna sasaran anda ialah iklan TV, maka rancangan taktikal perlu menjelaskan secara spesifik mengenai spesifik kempen TV. Langkah-langkah dalam mengembangkan rancangan ini termasuk, tetapi tidak terbatas pada, memutuskan pesan yang sesuai; mengatur pengeluaran iklan; menentukan saluran apa yang akan ditayangkan iklan dan kapan; dan menindaklanjuti bakal pelanggan yang bertindak balas terhadap kempen tersebut.

Komunikasi Antara Kawasan Berfungsi

Mengendalikan pertanyaan pelanggan yang dihasilkan dari iklan TV anda mungkin menjadi tanggungjawab jabatan penjualan syarikat anda. Pelan taktikal untuk bahagian penjualan perlu dikembangkan bersama dengan bahagian pemasaran. Rancangan penjualan harus menangani bagaimana jumlah panggilan akan ditangani, berapa banyak orang yang memerlukannya dan bagaimana petunjuk penjualan akan diikuti. Bahagian pemasaran perlu memberi maklumat kepada bahagian penjualan mengenai kempen TV supaya penjualan dapat menyelesaikan rancangan taktisnya sendiri.

Bersedia untuk Berubah

Titik perancangan taktik adalah untuk mencapai tujuan dan objektif rancangan strategik. Tetapi pasaran dan persekitaran perniagaan dapat berubah dengan cepat. Apabila ini berlaku, sudah waktunya untuk menilai kembali bagaimana kinerja taktik terhadap tujuan yang dinyatakan dan untuk mengubah taktik jika perlu. Fleksibiliti dalam menghadapi perubahan adalah komponen penting dalam proses perancangan taktikal yang sedang berjalan.