Cara Memisahkan Teks Dari Nombor di Excel

Kadang-kadang tidak mungkin memisahkan data sendiri sebelum memasukkannya ke dalam spreadsheet Excel. Selalunya, maklumat dari fail data lama dimasukkan ke dalam satu sel. Perkara yang sama boleh berlaku jika anda cuba menyalin maklumat dari fail PDF. Nasib baik, anda tidak perlu memisahkan maklumat sendiri. Anda boleh memisahkan nombor dari teks di Excel, dengan syarat anda menentukan apa yang perlu dipisahkan.

  1. Buka Excel

  2. Buka fail Excel yang mengandungi data yang rosak. Perhatikan dengan baik untuk melihat di mana data telah diletakkan. Rentetan data yang panjang nampaknya menempati keseluruhan baris, tetapi selalunya hanya dalam satu sel. Contohnya, jika data berada di baris pertama, klik pada sel kedua dan lihat Formula Bar di atas hamparan, jika medan kosong, sel itu kosong.

  3. Pilih Lajur Data

  4. Pilih lajur pertama yang mengandungi data yang ingin anda bahagikan menjadi lajur. Wizard Tukar Teks ke Lajur Excel hanya berfungsi pada satu lajur pada satu masa. Sekiranya data berada di lajur pertama, misalnya, klik huruf "A" di atas lajur untuk memilih keseluruhan lajur.

  5. Buka Wizard Tukar Teks ke Lajur

  6. Klik menu "Data" dan kemudian klik ikon "Teks ke Lajur", yang terletak di bahagian Alat Data pada pita Data. Tetingkap dialog terbuka.

  7. Dalam kebanyakan kes, potongan data yang ingin anda ubah menjadi lajur akan dipisahkan dengan koma, tab atau tanda baca yang lain. Dalam kes ini, pilih pilihan "Terhad". Sekiranya potongan data kecil dan dipisahkan oleh ruang, pilih "Lebar Tetap." Perhatikan bahawa jika anda memilih Lebar Tetap, setiap kata setelah spasi akan dimasukkan ke lajurnya sendiri. Selepas anda mengklik "Seterusnya", pratonton muncul yang menunjukkan kepada anda seperti apa hamparan ketika anda selesai. Sekiranya anda tidak menyukai apa yang anda lihat, anda boleh menyesuaikannya atau klik butang "Kembali" untuk memilih pilihan lain.

  8. Perhatikan anda mungkin mahu memasukkan ruang tambahan di Excel sehingga data tidak menimpa data yang ada ketika teks dan angka ditimpa.

Menggunakan Penukaran Lebar Tetap

Penukaran Lebar Tetap adalah yang terbaik untuk sekeping data kecil yang semuanya dipisahkan dengan ruang, tanpa ruang antara perkataan atau angka. Sebagai contoh, "32 buah oren 52 epal" merangkumi empat potongan data yang dipisahkan oleh spasi, sehingga akan muncul dalam empat lajur. Walau bagaimanapun, "32 oren dan epal" juga akan muncul dalam empat lajur. Sekiranya anda mahu "jeruk dan epal" bersama dalam satu lajur, anda mungkin mahu menyeret garis sehingga satu sel. Sekiranya dua atau lebih data berada dalam lajur yang sama, anda boleh membahagikan sel apabila penukaran selesai.

Di kawasan pratonton, anda boleh menyesuaikan pemisah lajur secara manual, cukup dengan mengklik pratonton. Menyeret garis menggerakkannya, sambil mengklik dua kali ia menghapuskan garis. Untuk menambah baris, klik pada pratonton di mana anda mahu ia muncul.

Menggunakan Penukaran Data Terhad

Walaupun teks dipisahkan dengan ruang, pilihan Terhad biasanya paling baik digunakan, kerana memberi anda lebih banyak cara untuk memisahkan data.

Pertama, tentukan apa yang memisahkan bahagian data. Ini boleh merangkumi tab, titik koma, koma, ruang atau anda boleh menaip watak lain dalam bidang yang tersedia. Anda boleh memilih seberapa banyak pilihan ini yang diperlukan.

Menggunakan Kelayakan Teks dalam Data Terhad

Selalunya, teks diletakkan dalam tanda petik atau tanda petik. Sekiranya ini berlaku, anda boleh memilih salah satu sebagai kelayakan teks. Sebilangan data dalam salah satu tanda baca ini akan ditempatkan dalam satu lajur, walaupun terdapat ruang atau pembatas lain dalam teks.

Contohnya, jika anda mempunyai ruang dan koma sebagai pembatas tetapi mempunyai potongan teks di dalam tanda petik, seperti "epal, oren dan pic", maka menggunakan tanda petik akan menyimpan "epal, jeruk dan pic" dalam satu lajur daripada setiap perkataan dalam lajurnya sendiri.

Bekerja Dengan Pemisah Berturut-turut

Sekiranya anda telah memilih lebih dari satu pembatas, anda boleh menentukan apakah pembatas berikutnya harus dilewati atau tidak dengan mengklik pilihan "Perlakukan pembatas berturut-turut sebagai satu". Sebagai contoh, jika kedua-dua koma dan spasi dipilih, tanpa pilihan ini diaktifkan, setiap ruang selepas koma akan diberi lajur sendiri. Sekiranya anda memperlakukan pembatas berturut-turut sebagai satu, Excel akan mengabaikan ruang selepas setiap koma.

Memformat Lajur Destinasi

Kedua-dua pilihan penukaran Terhad dan Lebar Tetap memberi anda peluang untuk memformat setiap lajur sebelum anda menukar data. Pilihannya termasuk format Umum, Teks dan Tarikh. Anda juga boleh melangkau lajur dengan memilihnya dan kemudian mengklik pilihan "Jangan Import".

Butang Lanjutan memberi anda pilihan untuk menentukan bagaimana perpuluhan dan ribuan dipisahkan apabila lajur mengandungi nombor. Tetapan lalai menggunakan standard AS, tetapi anda boleh menggunakan koma untuk memisahkan perpuluhan, atau ruang untuk memisahkan ribuan.