Cara Membuat Sambungan Internet Peranti Bluetooth

Banyak pemilik perniagaan bergantung pada kesambungan Internet mudah alih untuk terus berhubung dengan pejabat atau menyelesaikan kerja ketika dalam perjalanan. Untuk itu, pengusaha menggunakan komputer riba, tablet dan telefon pintar dengan rangkaian tanpa wayar dengan sambungan 3G, 4G atau Wi-Fi untuk mengakses Internet. Dengan akses rangkaian 3G dan 4G, telefon pintar umumnya dapat menyambung ke Internet di banyak tempat di mana komputer riba tidak dapat menerima isyarat Wi-Fi. Sebilangan besar telefon pintar dan notebook moden merangkumi penyesuai Bluetooth yang boleh anda gunakan untuk membuat jambatan tanpa wayar antara peranti. Dengan menggunakan telefon pintar anda sebagai modem Bluetooth, anda dapat menyambung ke Internet dengan komputer riba atau tablet Windows di mana sahaja telefon mempunyai akses ke Web.

1

Buka menu Pengaturan atau Konfigurasi untuk telefon Anda dengan menekan tombol "Menu" atau mengetuk "Menu" di layar utama. Buka menu konfigurasi tetapan "Sambungan" atau "Rangkaian" dan aktifkan Bluetooth untuk telefon. Selain itu, pastikan mod penemuan Bluetooth telefon diset ke aktif.

2

Klik Mula, kemudian "Peranti dan Pencetak." Di tetingkap Peranti dan Pencetak, klik butang "Tambahkan peranti". Tunggu satu atau dua minit untuk Windows untuk mengesan telefon berkemampuan Bluetooth berhampiran komputer riba atau tablet. Klik nama telefon Bluetooth yang dikesan dalam senarai Peranti Terkesan, kemudian klik butang "Seterusnya". Windows mengkonfigurasi sambungan Bluetooth antara telefon dan komputer riba atau tablet.

3

Masukkan kod laluan pasangan Bluetooth untuk telefon jika diminta. Masukkan kod lalai yang disenaraikan dalam panduan pengguna telefon. Untuk banyak telefon, kod laluan pengecualian lalai adalah "0000" atau "1234."

4

Klik "Titik Akses Rangkaian PAN" ketika Windows meminta anda untuk menggunakan perkhidmatan sambungan. Windows menyambung ke telefon dan memerintahkannya untuk mengaktifkan sambungan Internetnya melalui rangkaian wayarles 3G atau 4G penyedia perkhidmatan anda.

5

Buka penyemak imbas Web di komputer riba atau tablet dan melayari Internet seperti biasa.