Penghapusan Suara di Audacity

Berjaya mengeluarkan suara dalam rakaman audio bergantung pada lokasi suara dalam rakaman, bagaimana anda merakamnya dan frekuensi suara lain. Rakaman berbilang trek memberikan peluang terbaik untuk menghilangkan suara sepenuhnya, tetapi jika itu tidak mungkin, anda mungkin dapat mengasingkan frekuensi suara atau mencari lokasinya di medan stereo dan membuang bahagian audio tersebut. Penghapusan suara memungkinkan untuk menggunakan rakaman audio dan memasukkan suara untuk mesyuarat atau persembahan perniagaan kecil anda.

Rakaman Pelbagai Lagu

Dengan rakaman pelbagai trek, anda boleh membuka rakaman asal dengan Audacity dan kemudian menghapus saluran vokal. Dalam rakaman audio, setiap bahagian instrumental sering direkodkan ke trek yang terpisah, yang memungkinkan untuk mengedit trek individu dengan ketepatan yang lebih besar.

Vokal Berpusat

Panning merujuk kepada lokasi tertentu suara atau bunyi, dan rakaman suara biasanya berpindah ke tengah, tersebar di bahagian kiri dan kanan audio. Dengan membahagikan rakaman audio ke bahagian kiri dan kanan dan mematikan satu trek, anda mengeluarkan suaranya, dan juga audio yang dikemas tengah. Teknik ini hanya berfungsi dengan rakaman yang dikuasai dengan teliti dengan instrumen di paling kiri dan kanan, dengan suaranya digeram di tengah.

Penghilang Vokal Ringkas

Pilihan "Vocal Remover" Audacity di bawah menu Effect mempermudah proses penyingkiran audio setelah anda memilih nilai lalai dengan "Remove Vocals" dan "Simple" dicentang di kotak dialog. Sekiranya teknik ini mengeluarkan terlalu banyak, anda boleh meningkatkan frekuensi rendah dan mengurangkan frekuensi tinggi sebanyak 100 Hertz, sehingga anda mengeluarkan jumlah vokal yang betul. Sekiranya proses ini terbukti tidak mencukupi, anda perlu mengurangkan frekuensi low-end dan meningkatkan frekuensi high-end.

Keluarkan Jalur Frekuensi

"Remove Frequency Band" menghilangkan vokal dalam julat frekuensi tertentu; malah, anda boleh membuang nota tertentu menggunakan ciri ini. Tengah C pada piano mempunyai frekuensi 261.63 Hertz. Oleh itu, jika anda membuang frekuensi dari 260 hingga 262, ia akan mengeluarkan semua bahagian tengah Cs. Ini juga berfungsi untuk mengeluarkan suara. Vokal lisan wanita ada antara 260 hingga 880 Hertz dan suara lelaki turun antara 196 hingga 590 Hertz, tetapi bergantung pada jarak suara dalam audio, julat frekuensi sebenarnya mungkin lebih tinggi atau lebih rendah.

Kekalkan Jalur Frekuensi

"Retain Frequency Band" membuang frekuensi tertentu di luar frekuensi tertentu. Ini berfungsi dengan suara yang ada di bawah atau di atas garis instrumental, mengeluarkan semua bunyi di luar had yang anda tetapkan. Ini terbukti optimum apabila rakaman audio mempunyai instrumen bernada sederhana dengan suara bernada rendah atau tinggi, dan hanya menyimpan suara dari rakaman dengan instrumen di atas atau di bawah vokal.

Pemalam VST

Plugin Teknologi Studio Maya untuk Windows dapat menjadikan proses mengasingkan dan membuang vokal menjadi lebih mudah. Kn0ck0ut dan Voice Trap, misalnya, memberikan ciri tambahan untuk mengasingkan dan mengeluarkan vokal secara khusus dari rakaman. Dengan menyaring lebih dari satu set frekuensi pada satu masa, anda dapat mengeluarkan suara yang terdapat di beberapa bidang rakaman.