Cara Menghilangkan Hum Dari Output Audio Komputer

Sebilangan penyelesaian paling mudah untuk menyakitkan hati pada pembesar suara komputer hanya dengan memeriksa semua sambungan dan memastikan semuanya terpasang dengan ketat. Kabel audio menghantar suara sebagai elektrik, jadi mana-mana elektron nakal yang masuk ke dalam kabel dapat dihantar sebagai suara melalui pembesar suara. Kadang-kadang elektrik tidak dapat keluar kerana pembumian yang buruk atau kadang-kadang terlalu banyak elektrik yang masuk kerana kabel audio yang terlindung dengan lemah.

1

Tentukan sumber hum dengan menghilangkan kemungkinan. Periksa semua sambungan antara pembesar suara dan komputer. Sambungan yang buruk dapat memperkenalkan gelung tanah dan bersenandung.

2

Goyang-goyangkan kabel pembesar suara untuk melihat sama ada humnya berselang atau selari. Dengung sekejap mungkin disebabkan oleh wayar pembesar suara yang retak atau pecah.

3

Pastikan komputer terpasang ke soket yang diarde. Palam serampang tiga mempunyai terminal positif, negatif dan dibumikan. Tanpa tanah, gelung tanah dapat dimasukkan ke dalam sistem audio dan menyebabkan suara pada frekuensi arus bolak-balik.

4

Gerakkan atau keluarkan pemancar frekuensi radio yang berdekatan dengan pembesar suara. Penghala Wi-Fi, telefon bimbit, gelombang mikro dan monitor bayi adalah semua penjana isyarat RF yang boleh menyebabkan gangguan pada kabel audio yang terlindung dengan buruk, yang ditafsirkan sebagai suara bersenandung.

5

Tambahkan manik ferit ke kabel pembesar suara untuk menyekat sebarang isyarat RF yang tidak dapat dikeluarkan. Kabel berkualiti tinggi sering kali mempunyai bahan pelindung elektromagnetik, tetapi anda boleh membeli manik ferit snap-on untuk kabel yang tidak terlindung. Biasanya anda ingin menjepit manik hampir ke satu hujung, hujung yang lain atau kedua-duanya.