Cara Membuat Fail Terhad Koma Dari Excel

Fail dipisahkan koma adalah di mana setiap nilai dalam fail dipisahkan dengan koma. Juga dikenali sebagai file Comma Separated Value, file yang dipisahkan koma adalah jenis fail standard yang dapat dibaca dan difahami oleh beberapa program manipulasi data yang berbeza, termasuk Microsoft Excel. Sekiranya anda perlu menyimpan spreadsheet Excel anda sebagai fail yang dipisahkan koma, anda hanya perlu memilih jenis fail yang betul dalam prosedur simpanan Excel.

1

Buka fail Excel 2010 yang ingin anda simpan sebagai fail yang dipisahkan koma. Setelah hamparan dibuka, klik hamparan tertentu yang ingin anda simpan dari senarai lembaran kerja di bahagian bawah tetingkap.

2

Klik tab "Fail" di bahagian atas skrin dan pilih "Simpan Sebagai." Apabila tetingkap Save As dimuat, taipkan nama fail anda ke dalam bidang "Nama Fail".

3

Klik anak panah lungsur di sebelah "Simpan sebagai jenis." Pilih "CSV (Dipisahkan koma) (* .csv)" dari senarai jenis fail yang berpotensi. Pilih folder di mana anda ingin menyimpan fail dari kawasan Explorer kecil di bahagian atas tetingkap. Klik "Simpan" untuk menyimpan fail anda.

4

Klik "OK" untuk mengesahkan pemahaman anda bahawa fail CSV tidak dapat menyimpan beberapa helaian dan hanya helaian aktif yang akan disimpan. Klik "Ya" untuk mengesahkan bahawa aspek tertentu pada hamparan mungkin tidak sesuai dengan jenis fail CSV.