Contoh Iklan Bait & Switch

Berapa kali anda melihat iklan untuk item yang harganya begitu rendah sehingga anda hampir tidak boleh mempercayainya? Dan ketika anda bergegas ke kedai, seorang petugas kedai memberitahu anda bahawa mereka baru menjual yang terakhir. Atau, bahawa anda tidak memenuhi syarat untuk kadar yang tertera di iklan? Atau, mungkin anda pernah melihat harga rendah pesaing diiklankan berulang-ulang sehingga anda akhirnya menyedari bahawa tawaran luar biasa itu tidak pernah wujud? Iklan itu disebut iklan umpan dan beralih, dan perniagaan yang tidak beretika menggunakannya untuk memikat pelanggan menjauhi perniagaan anda.

Iklan Bait-and-Switch

Iklan umpan dan tukar adalah penipuan dua bahagian. Pengiklan yang tidak bertanggungjawab mendapat perhatian dengan harga umpan, yang sangat rendah sehingga anda mengambil umpan dan menanyakannya. Sekiranya anda menghubungi mereka, mereka akan memberitahu anda lebih baik anda datang dengan segera kerana mereka hampir menjual yang terakhir. Apabila anda sampai di sana, anda sudah terlambat. Yang terakhir hanya dijual beberapa minit sebelumnya.

Tetapi tunggu, anda bernasib baik! Jurujual berpendapat bahawa dia mempunyai perjanjian yang lebih baik di bilik belakang, jadi dia pergi ke bilik belakang untuk mendapatkannya untukmu. Dia kembali dengan barang itu, dan memakai senyuman lebar di wajahnya. Model ini jauh lebih baik daripada yang murah, dia meyakinkan anda. Ya, harganya sedikit lebih tinggi, tetapi sangat berbaloi, katanya, kerana kualitinya yang unggul. Ia akan bertahan lebih lama daripada yang murah, menjimatkan wang anda dalam jangka masa panjang, kata jurujual. Bagaimana anda bernasib baik?

Adakah Umpan dan Tukar Tidak Sah?

Ya, taktik umpan dan tukar yang benar adalah haram. Sebilangan besar negeri mempunyai undang-undang untuk tidak menipu pengguna dengan cara ini. Ujiannya adalah sama ada jurujual atau pengiklan tahu bahawa mereka menggunakan taktik itu, dan bahawa pernyataan ini dapat dibuktikan sebagai kebenaran. Sekiranya mereka mengiklankan item yang mereka tahu mereka tidak memiliki, dan tidak pernah bermaksud untuk memiliki stok, itu adalah penipuan.

Namun, perniagaan menggunakan beberapa cara untuk mengelakkan diri daripada dituduh melakukan penipuan. Salah satunya ialah mereka memastikan bahawa mereka mempunyai salah satu barang di kedai di suatu tempat, walaupun mereka tidak merancang untuk menjualnya kepada siapa pun. Mungkin satu-satunya contoh mereka dipamerkan. Mereka tidak mahu menjual paparan kepada anda, tetapi mereka menjangkakan lebih banyak lagi akan datang setiap hari. Sementara itu, walaupun. . .

Atau, mungkin jurujual kembali dari bilik belakang dan menyatakan bahawa mereka tidak mempunyai stok. Tetapi, jika ada yang menyiasat, kedai itu secara ajaib akan menghasilkannya dari bilik belakang dan akan menyatakan bahawa jurujual itu salah. Mereka mempunyai satu; jurujual tidak melihatnya.

Namun, cara lain pengiklan menyiasat undang-undang adalah baik. Dalam cetakan kecil, didahului dengan tanda bintang, terdapat kata-kata "sementara bekalan masih ada" atau "jumlah terhad tersedia." Sekiranya mereka memberitahu anda bahawa mereka menjual yang terakhir, sukar untuk membuktikan bahawa mereka tidak menjualnya.

Contoh Teknik Bait-and-Switch

Teknik umpan dan beralih digunakan di hampir semua persekitaran penjualan. Sebagai contoh:

Kenderaan . Seorang peniaga kereta mengiklankan harga terendah untuk kenderaan utiliti sukan yang biasanya berharga lebih dari ribuan dolar. Namun, apabila anda sampai ke pengedar, jurujual tidak dapat menjumpai kereta tertentu di tempat tersebut. Mungkin ia dijual pagi ini sebelum dia masuk.

Hartanah. Craigslist dipenuhi dengan iklan untuk harga di bawah pasaran untuk sewa dan harta tanah yang dijual. Selalunya, mereka adalah iklan tanpa foto, kerana sifatnya tidak ada. Namun, kadang-kadang, pengiklan dengan berani akan menyiarkan foto rumah mandi tiga bilik tidur yang cantik dengan harga yang sangat menggila. Selalunya, foto itu agak kabur atau akan ada tarikh dari beberapa tahun yang lalu di atasnya. Apabila anda menelefon untuk melihat harta itu, mereka menjualnya dan seseorang harus membuang iklan itu, kata jurujual itu.

Teknologi tinggi. Komputer dan barang berteknologi tinggi lain senang digigit dan diganti, kerana banyak orang tidak memahami teknologinya. Oleh itu, apabila jurujual mendakwa bahawa satu-satunya perbezaan antara model ini dan model yang diiklankan adalah pengeluarnya berbeza, pengguna mempercayainya.

Sebagai ahli perniagaan, penting untuk memastikan anda tidak mempraktikkan periklanan umpan balik. Bahkan taktik yang kelihatan seperti umpan dan pertukaran, walaupun secara teknis tidak menyalahi undang-undang, boleh merosakkan reputasi perniagaan anda.