Apa maksud Net 60 pada Invois?

Sekiranya anda melihat ungkapan " bersih 60 " pada invois atau kontrak, ini merujuk kepada berapa lama pelanggan harus membayar barang atau perkhidmatan setelah bil diterima. Khususnya, "bersih 60" bermaksud pelanggan mempunyai 60 hari untuk membayar sebelum bil tertunggak. Sekiranya perniagaan anda perlu membuat penagihan kepada pelanggan, anda mungkin ingin mendapatkan syarat pembayaran secara bertulis ketika anda pertama kali menandatangani kontrak, dan meletakkan bahasa pada invois yang menjelaskan kapan pembayaran jatuh tempo dan apa yang berlaku sekiranya terlambat.

Memahami Syarat Pembayaran 60 Hari

Biasanya, apabila anda menerima atau mengirim bil, akan ada beberapa notis mengenai bila pembayaran akan dibayar. Salah satu cara untuk menjelaskannya adalah dengan notasi seperti "net 30" atau "net 60", yang bermaksud baki bersih pada bil akan dibayar dalam 30 hari, 60 hari atau apa sahaja nombor yang ditunjukkan.

Dalam beberapa kes, anda mungkin melihat notasi seperti " 1/10 bersih 30 " atau " 2/10 bersih 60 ", yang bermaksud bahawa peratusan diskaun diberikan sekiranya bil dibayar lebih awal. Angka sebelum potongan menunjukkan jumlah potongan, seperti 1 peratus, dan angka setelah potongan menunjukkan berapa hari pelanggan harus membayar bil dan masih menerima potongan.

Bil kadang-kadang juga dilabel " jatuh tempo pada penerimaan ", yang bermaksud bahawa pelanggan seharusnya membayar bil sebaik sahaja menerimanya. Sekiranya tarikh akhir pembayaran bil telah habis dan berlalu, tarikh tersebut mungkin dilabelkan " jatuh tempo ."

Memilih Syarat Pengebilan

Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil, mungkin menggoda untuk melabelkan semua invois anda sebagai "jatuh tempo pada penerimaan." Lagipun, sebaik sahaja anda memberikan barang atau perkhidmatan kepada pelanggan, anda semestinya akan dibayar secepat mungkin, terutamanya jika anda telah menanggung perbelanjaan anda sendiri.

Masih ada sebab untuk menggunakan istilah penagihan lain yang lebih murah hati. Sebilangan pelanggan mungkin lebih rela bekerja dengan anda jika anda memberi mereka ruang untuk menilai kerja anda dan mengumpulkan dana untuk membayar anda daripada jika anda meminta pembayaran segera. Memberi notis 30 atau 60 hari juga dapat memberi anda masa yang jelas setelah itu anda dapat mulai meminta pembayaran dengan lebih agresif, dengan mengetahui berapa lama pelanggan anda harus membayar. Kesan aliran tunai dari terma pembayaran tidak semestinya jelas.

Anda juga boleh bekerjasama dengan beberapa perniagaan yang mempunyai syarat khusus untuk pembekal, mengatakan bahawa mereka akan membayar invois setelah kelewatan waktu tertentu. Anda boleh cuba merundingkan syarat-syarat ini semasa pertama kali menandatangani kontrak, tetapi organisasi yang lebih besar cenderung tidak menyimpang dari syarat standardnya.

Mendapatkannya dalam Penulisan

Sekiranya anda memulakan pekerjaan untuk sebuah syarikat atau menjual barang dagangan terlebih dahulu kepada organisasi tertentu, anda harus mendapat persetujuan secara bertulis yang menjelaskan apa yang akan anda berikan, kapan anda akan menyerahkannya dan bila anda dijangka akan dibayar. Semasa anda merundingkan kontrak anda, anda dapat menjelaskan jumlah masa yang perlu dibayar oleh pelanggan untuk membayar bil anda, sama ada "bersih 60" atau istilah lain. Beberapa kontrak mungkin juga menentukan bagaimana pelanggan dapat menilai apa pun yang anda kirimkan, meminta penggantian barang yang rosak atau tidak dapat digunakan, dan meminta perubahan pada pekerjaan yang telah Anda lakukan.

Anda juga boleh menentukan kapan anda akan membuat invois syarikat , yang - bergantung pada jenis perniagaan yang anda jalani - mungkin dilakukan setiap bulan, setelah tonggak tertentu dicapai pada sesuatu projek atau berdasarkan beberapa syarat lain. Dengan memaparkan perkara-perkara seperti ini secara bertulis, kemungkinan pelanggan tidak akan terkejut apabila melihat bil anda atau terkejut dengan sedikit masa yang ada untuk membayarnya.

Kontrak anda mungkin juga menentukan bagaimana anda mahu dibayar, yang dapat membantu memastikan anda tidak akan mendapat kejutan seperti pelanggan yang berharap dapat membayar dengan kad kredit apabila anda hanya dapat menerima wang tunai atau cek. Anda juga dapat mengulangi syarat pembayaran pada invois anda, tetapi biasanya mereka akan diperhatikan sekiranya pelanggan diberitahu lebih awal.

Sekiranya anda tidak mempunyai kontrak standard yang anda gunakan dengan pelanggan, anda mungkin ingin meminta bantuan peguam untuk menyusunnya, terutamanya untuk tawaran yang lebih besar. Walaupun ini boleh menelan belanja sejumlah wang di muka, ia akan bernilai dalam jangka masa panjang, terutama jika ada pertikaian mengenai bil anda.

Apa Yang Berlaku pada Invois

Secara amnya, semasa anda mengirim tagihan kepada seseorang, anda ingin membuatnya lebih mudah difahami sehingga cepat membayar dan memfailkan. Sertakan nama syarikat anda dan nama syarikat yang anda bayar, bersama dengan keterangan mengenai apa bil tersebut. Juga berguna untuk memasukkan maklumat hubungan, seperti alamat surat, alamat e-mel dan nombor telefon anda. Itu berguna untuk disertakan sehingga jika pelanggan anda mempunyai pertanyaan, seseorang dapat menghubungi anda tanpa harus mencari-cari melalui surat-menyurat lain untuk mengetahui cara menghubungi anda.

Bersama dengan syarat pembayaran seperti "bersih 30" dan "bersih 60", sertakan tarikh invois sehingga jelas bila jam tarikh akhir mula berdetik. Ia biasanya berguna untuk memasukkan nombor invois supaya anda dapat merujuk invois dengan cepat pada masa akan datang.

Beberapa organisasi yang anda kirimkan invois mungkin meminta maklumat lain, seperti ID pembekal untuk syarikat anda atau nombor pesanan kerja yang menerangkan tugas yang dimaksudkan. Walaupun agak menyakitkan untuk menyesuaikan format bil anda untuk pelanggan yang berlainan, ia akan berbaloi jika anda membayar lebih cepat.

Semasa Anda Membayar Bil

Sekiranya anda yang menerima bil dengan "bersih 60" atau beberapa maklumat pembayaran lain di atasnya, anda mesti mematuhi syarat untuk mengekalkan hubungan baik dengan pembekal anda, terutamanya jika anda telah bersetuju dengan syarat pembayaran lebih awal.

Namun, adalah idea yang baik untuk memastikan anda berpuas hati dengan apa sahaja yang anda beli sebelum menghantar pembayaran, kerana lebih sukar untuk mendapatkan semula wang yang telah anda bayar daripada melakukan rundingan setelah cek sudah melalui pos. Anda mungkin juga ingin menyemak syarat kontrak anda untuk memastikan pembekal anda tidak meminta syarat pembayaran yang lebih ketat daripada yang anda luluskan. Sekiranya demikian, anda mungkin ingin menghubungi syarikat tersebut agar tidak ada salah faham.

Tarikh Akhir dan Undang-Undang

Dalam beberapa kes, pelanggan mungkin diminta membayar bil dalam jangka waktu tertentu. Ini mungkin berlaku untuk kontrak atau kontrak yang berkaitan dengan kerajaan atau kerajaan di bidang kuasa tertentu. Sebagai contoh, New York City menghendaki pekerja lepas dibayar dalam jangka masa tertentu dalam beberapa keadaan.

Undang-undang juga dapat menentukan jenis pemberitahuan yang harus anda berikan sebelum mengajukan tuntutan melalui tagihan yang belum dibayar, mahkamah apa yang boleh anda gunakan untuk mengajukan tuntutan tersebut dan kapan anda dapat mengenakan faedah atau yuran lewat pada invois anda.

Pastikan anda memahami undang-undang di tempat anda menjalankan perniagaan dan amalan penagihan dan pembayaran bil anda sesuai.