Apa itu Microsoft Silverlight & Adakah Perlu Dibeli?

Kerangka pembangunan merentas platform menjadikan kehidupan pengaturcara lebih mudah. Memprogramkan satu set fail kod sumber yang kemudian ditukarkan oleh jurubahasa untuk dijalankan pada sistem operasi yang berbeza menyelamatkan pemaju daripada mengekalkan beberapa asas kod. Microsoft Silverlight bertindak sebagai jurubahasa untuk melaksanakan aplikasi Web pada sistem operasi yang berbeza, jadi anda memerlukan plugin Silverlight jika anda merancang untuk menjalankan aplikasi Silverlight yang anda dapati di Web; jika tidak, anda tidak memerlukan pemalam ini.

Format Multimedia

Silverlight adalah plugin milik Microsoft untuk menyampaikan pelbagai produk multimedia melalui halaman Web atau sistem operasi mudah alih Microsoft. Pembangun boleh menggunakan Silverlight untuk membuat tayangan slaid, streaming video dan juga membuat permainan interaktif sepenuhnya dan aplikasi lain. Silverlight adalah sebahagian daripada rangka kerja .NET Microsoft; pengaturcara menggunakan kit pengembangan perisian kerangka, atau SDK, untuk membuat aplikasi Silverlight.

Kos dan Muat turun

Silverlight adalah perisian percuma, dan anda boleh memuat turun plugin untuk menjalankan aplikasi Silverlight melalui penyemak imbas Web anda di Mac atau Windows. SDK dari Microsoft yang membolehkan pemaju membuat aplikasi Silverlight juga boleh dimuat turun secara percuma. Walau bagaimanapun, SDK tidak berguna tanpa persekitaran pembangunan untuk benar-benar membuat perisian. SDK ini berfungsi paling baik dengan persekitaran pembangunan bersepadu Microsoft, Visual Studio. Visual Studio Express, versi fungsional dengan ciri yang sangat terhad, bebas dari Microsoft, tetapi anda perlu membayar untuk versi lengkap.

Keselamatan

Apa-apa perisian yang anda pasang di komputer anda menimbulkan risiko keselamatan yang berpotensi. Sekiranya anda membenarkan perisian yang mempunyai kod berbahaya dijalankan di komputer, anda mungkin menghadapi jangkitan malware yang serius. Anda boleh memilih aplikasi mana yang akan dipasang pada telefon Windows anda. Walau bagaimanapun, semasa melayari Internet, plugin Silverlight akan melaksanakan semua aplikasi Silverlight yang disematkan di halaman Web yang anda lawati. Sekiranya anda mengunjungi laman web dengan kod Silverlight yang berniat jahat, ia boleh memberi kesan yang sama dengan memilih untuk menjalankan perisian yang dijangkiti perisian hasad.

Pokoknya

Sekiranya anda tidak perlu menggunakan aliran media atau aplikasi Web yang menggunakan plugin Silverlight, maka tidak perlu memasangnya. Memiliki plugin jika anda tidak memerlukannya, komputer anda akan menghadapi ancaman tambahan dalam talian. Selain itu, anda hanya memerlukan alat pengembangan di belakang Silverlight jika anda merancang untuk mengembangkan aplikasi Silverlight. Sekiranya anda hanya akan menjalankan aplikasi Silverlight dalam talian, anda hanya memerlukan pemalam Silverlight.