Individu Vs. Perniagaan Pemilikan Tunggal

Sekiranya anda selalu menjadi pekerja, mungkin sangat sukar untuk mendekati bekerja sendiri atau memulakan perniagaan anda sendiri. Pengetahuan asas yang baik mengenai hak milik tunggal berbanding label bekerja sendiri akan membantu anda mengetahui perkara yang betul dan terbaik untuk perniagaan anda. Pembayar cukai individu yang menjadi pekerja sendiri atau memulakan perniagaan yang tidak diperbadankan untuk mendapatkan keuntungan mungkin diminta oleh Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk melaporkan keuntungan atau kerugian di bawah status hak milik tunggal.

Individu Yang Melakukan Perniagaan

Melampirkan Jadual C ke Borang 1040 anda semasa memfailkan cukai dengan IRS pada hakikatnya adalah satu-satunya perkara yang membezakan anda sebagai pemilik tunggal, sehubungan dengan kerajaan persekutuan. Undang-undang dan dunia perniagaan tidak menganggap hak milik tunggal terpisah daripada individu yang memilikinya. Pemilik tunggal diminta untuk melaporkan apa-apa pendapatan yang diperoleh daripada menjalankan perniagaan, tolak perbelanjaan perniagaan dan kos barang yang dijual. Membayar cukai bekerja sendiri juga diperlukan.

Kontraktor Bebas

Seorang individu boleh dianggap sebagai kontraktor bebas, untuk tujuan cukai, bergantung pada siapa yang mengawal apa yang berkaitan dengan pekerjaan individu tersebut. Sebagai contoh, secara amnya, anda adalah pekerja sekiranya seorang pembayar memberi anda maklumat mengenai cara mencapai hasil yang diharapkan dari pekerjaan yang anda bayar.

Sebaliknya, jika seorang pembayar hanya memutuskan hasil yang diinginkan, tetapi anda mengawal semua aspek lain tentang bagaimana dan dengan apa kaedah anda akan menghasilkan hasil tersebut, maka anda mungkin akan dianggap sebagai kontraktor bebas - tetapi terdapat beberapa ujian bahawa Dalaman Perkhidmatan Hasil telah ditetapkan untuk menentukan satu cara atau yang lain.

Sebagai contoh, kiropraktor yang bekerja sendiri, ahli terapi, akauntan, pereka grafik, dan sesiapa sahaja yang disewa secara bebas atau per projek biasanya dianggap sebagai kontraktor bebas oleh piawaian IRS, dan mungkin juga dianggap sebagai pemilik tunggal.

Menubuhkan Pemilikan

Seorang individu / pemilik tunggal boleh memasuki perniagaan sebagai pemilik tunggal di Amerika Syarikat dengan kos dan usaha yang minimum, menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil. Menetapkan hak milik tunggal tidak memerlukan pemfailan persekutuan. Untuk memulakan perniagaan anda, anda mungkin diminta untuk mendapatkan lesen dari bandar atau daerah anda untuk beroperasi dengan nama perniagaan rekaan.

Di beberapa negeri, anda mungkin perlu mendaftarkan nama rekaan itu dengan pejabat setiausaha negara anda. Sekiranya perniagaan anda akan mengambil pekerja, anda perlu mendapatkan nombor pengenalan majikan dari IRS. Membuka akaun bank yang berasingan khusus untuk perniagaan juga penting.

Warna Kepemilikan

Organisasi dan penerbitan merujuk kepada pemilik perniagaan dengan pelbagai istilah. Kira-kira dua pertiga hak milik tunggal di Amerika Syarikat boleh dianggap sebagai bukan pekerja kerana mereka tidak mengambil pekerja. Operasi satu orang mungkin juga disebut sebagai "solopreneurs" atau perniagaan peribadi. Terlepas dari istilah yang digunakan atau penjelasan mengenai bagaimana perniagaan tersebut dijalankan, kepemilikan tunggal benar-benar mempunyai status pemfailan di mana individu yang bekerja sendiri melaporkan risiko kewangan, ganjaran dan kemungkinan kerugian mereka pada waktu cukai.

LLC dengan ahli tunggal mungkin menjadi pilihan lain jika anda mempunyai perniagaan yang memerlukan perlindungan liabiliti. Perhatikan dengan teliti unjuran dan operasi perniagaan anda untuk menentukan sama ada status individu / pemilik tunggal / tunggal LLC berstatus sesuai untuk anda.