Cara Mengedit Fail AVI

Sama ada anda ingin mempromosikan produk syarikat atau memasarkan perkhidmatan anda dengan lebih berkesan, penghasilan video dapat membantu anda menarik pelanggan baru. Menyunting rakaman mentah sangat penting untuk membuat video profesional dan boleh dipasarkan. Untuk mengedit video anda, anda perlu menggunakan program yang mendukung format .avi, seperti Windows Live Movie Maker, SolveigMM AVI Trimmer + MKV atau Avidemux. Bergantung pada program, anda boleh memotong bahagian video, menyandikannya dalam format video yang berbeza atau mengedit lapisan audio.

Menggunakan Windows Live Movie Maker

1

Buka Movie Maker dan klik butang "Tambahkan video dan foto" pada bar alat Utama. Navigasi folder anda, pilih fail AVI dan klik "Buka."

2

Klik tab "Edit" jika anda ingin memotong bahagian video; lewati langkah ini jika anda tidak mahu membuang bahagian video tertentu. Klik butang "Mainkan" di panel Pratonton untuk memulakan video, kemudian klik "Jeda" ketika anda ingin menandakan titik permulaan video. Klik butang "Tetapkan titik permulaan" pada bar alat. Setelah menetapkan titik permulaan, klik "Mainkan" dan kemudian klik "Jeda" pada titik di mana anda ingin mengakhiri video. Klik butang "Tetapkan titik akhir" pada bar alat untuk menandakan titik akhir untuk fail video.

3

Klik tab "Animasi" untuk menambahkan kesan peralihan yang berbeza pada video. Program ini menyediakan pelbagai peralihan, termasuk kesan pan dan zoom. Pilih kesan pilihan anda dan kemudian klik butang "Main" di panel Pratonton untuk melihatnya dalam video. Kesannya akan ditambahkan ke fail video secara automatik. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan peralihan yang tersedia, pilih pilihan "Tiada peralihan" pada bar alat untuk memulihkan video asal.

4

Simpan video yang diedit dengan mengklik tab "Pembuat Filem", menyoroti pilihan "Simpan filem" dan memilih "Untuk komputer." Masukkan nama file untuk video yang diedit di kotak dialog "Simpan Sebagai" dan kemudian pilih folder tujuan pilihan anda. Klik butang "Simpan". Video yang diedit akan dikodkan sebagai fail WMV dan disimpan ke folder destinasi pilihan anda.

Menggunakan SolveigMM AVI Trimmer + MKV

1

Klik butang "Pilih fail untuk diedit" pada menu utama dan import fail AVI yang ingin diedit.

2

Potong video dengan menggunakan penanda di skrin Penyuntingan. Untuk menetapkan titik permulaan baru untuk video, klik dan seret penanda kanan ke bingkai pilihan anda dalam video. Tetapkan dan titik akhir dengan mengklik dan menyeret penanda kiri ke bingkai tertentu.

3

Keluarkan tanda centang di sebelah pilihan Audio di bahagian Aliran / Kodek untuk menghapus lapisan audio dari fail video. Sekiranya anda ingin menyimpan audio, lewati langkah ini.

4

Klik butang "Simpan" untuk menyimpan fail video yang dipangkas. Masukkan nama fail dan pilih folder tujuan untuk fail yang diedit. Klik "Simpan."

Menggunakan Avidemux

1

Klik butang "Buka" pada bar alat dan import fail AVI yang ingin diedit. Video akan muncul secara automatik di skrin.

2

Potong video dengan menggunakan butang A dan B di bawah tetingkap pratonton video. Cari titik permulaan pilihan anda dengan menggunakan ikon anak panah kiri atau butang imbasan kiri pada bar alat penyuntingan. Setelah anda memilih titik permulaan untuk urutan video, klik butang "A". Pilih titik akhir untuk video dan kemudian klik butang "B" untuk menandakan akhir urutan video.

3

Klik menu drop-down "Video Output" dan pilih format output untuk video yang diedit. Selain menyimpan dalam format AVI, anda boleh menukar klip video ke beberapa format yang berbeza, termasuk MPEG, MP4 dan FLV. Untuk memilih codec audio yang berbeza untuk suara dalam video, klik menu drop-down "Format Audio" dan kemudian pilih codec pilihan anda, seperti ACC atau MP3.

4

Klik butang "Simpan" pada bar alat. Masukkan nama fail untuk video yang diedit, dan kemudian ketik sambungan format video di akhir nama fail, seperti ".avi" (tanpa tanda petik). Pilih folder tujuan untuk video dan klik "Simpan." Program ini akan menyandikan video dan menyimpannya ke folder pilihan anda. Bergantung pada panjang video, proses pengekodan boleh memakan masa beberapa minit untuk diselesaikan.