Kelebihan Menggunakan Wi-Fi pada Telefon Pintar Anda

Wi-Fi adalah kaedah untuk peranti seperti telefon pintar untuk menyambung tanpa wayar ke Internet menggunakan gelombang radio. Menyambung ke Internet menggunakan Wi-Fi memerlukan titik panas, tetapi selalu lebih cepat daripada rangkaian telefon bimbit 3G yang boleh digunakan telefon pintar untuk menyambung, dan kadang-kadang lebih cepat daripada 4G. Menggunakan Wi-Fi apabila tersedia juga terbukti lebih murah dan menjadikan telefon anda berjalan dengan lebih cekap dalam jangka masa panjang daripada bergantung pada rangkaian selular.

Kekal Di Bawah Data Cap

Apabila anda menggunakan rangkaian Wi-Fi untuk mengakses Internet dari telefon anda, penggunaan data tidak dikira dengan data kumpulan anda. Penyedia telefon bimbit sering memperuntukkan sejumlah data secara percuma setiap bulan dan mengenakan bayaran untuk penggunaan data di luar ini. Dengan menyambung melalui Wi-Fi di mana sahaja ia tersedia, anda dapat menyimpan data kumpulan anda untuk situasi di mana anda mungkin tidak dekat dengan tempat panas Wi-Fi.

Kelajuan yang lebih baik

Dalam banyak keadaan, kelajuan anda menggunakan sambungan Wi-Fi yang kuat dan kuat lebih cepat daripada menggunakan rangkaian mudah alih anda. Walaupun perbezaannya mungkin tidak begitu jelas jika anda hanya membaca e-mel anda atau memeriksa halaman Web, sangat ketara ketika memindahkan fail yang lebih besar. Aktiviti seperti streaming audio dan video mendapat keuntungan dari latensi rendah yang berkaitan dengan penggunaan hotspot Wi-Fi. Sekiranya anda perlu memuat turun fail besar atau streaming media ke telefon pintar anda dengan tergesa-gesa, lebih baik melakukannya melalui Wi-Fi.

Kos yang lebih rendah

Dalam situasi di mana anda mempunyai akses ke Wi-Fi percuma - seperti di rumah, tempat kerja atau beberapa kafe, lapangan terbang dan hotel - lebih masuk akal untuk menggunakan kaedah ini untuk menyambungkan telefon anda ke Internet. Sebagai contoh, jika anda mempunyai sambungan Internet yang belum ditutup di rumah, anda boleh menyambungkan telefon anda ke penghala melalui Wi-Fi dan memuat turun semua kemas kini atau perisian yang diperlukan tanpa perlu membayar pembekal mudah alih anda. Terdapat juga aplikasi yang tersedia untuk telefon pintar yang membolehkan anda membuat panggilan suara menggunakan sambungan Wi-Fi; ini dapat menjimatkan wang anda sekiranya anda dan penerima menggunakan aplikasi.

Hayat Bateri Lebih Lama

Hayat bateri sangat penting untuk telefon pintar, kerana anda tidak dapat menyambung ke Internet atau menggunakan fungsi tertentu seperti lampu kilat kamera jika bateri anda terlalu rendah. Menggunakan Wi-Fi untuk menyambung ke Internet menghabiskan masa bateri lebih sedikit daripada menggunakan rangkaian mudah alih, terutama dalam situasi di mana liputan selular berubah-ubah. Oleh kerana Wi-Fi pada umumnya lebih cepat daripada menggunakan rangkaian mudah alih, Anda juga tidak akan menghabiskan banyak waktu untuk mentransfer data, yang selanjutnya menurunkan penggunaan bateri.