Menggabungkan Kumpulan Facebook ke Akaun Baru

Sekiranya anda menguruskan beberapa kumpulan Facebook, mungkin saatnya anda ingin menyerahkan tugas pentadbiran kepada rakan sekerja yang baru saja membuat akaun Facebook, atau anda mungkin memutuskan untuk menggabungkan kumpulan tersebut menjadi satu. Sebagai contoh, jika anda telah menggunakan kumpulan Facebook untuk mengembangkan produk yang telah digabungkan, anda mungkin memerlukan semua orang untuk turut serta dalam inisiatif baru itu, dengan pengurus produk sebagai pentadbir. Walaupun anda tidak dapat menggabungkan catatan, foto atau acara dari pelbagai kumpulan, anda boleh menggabungkan ahli berbilang kumpulan menjadi satu kumpulan, selagi setiap ahli berada dalam senarai rakan anda. Kemudian, anda perlu menggabungkan kandungan dari pelbagai kumpulan secara manual menjadi satu.

1

Log masuk ke Facebook dan arahkan ke kumpulan di mana kumpulan lain akan digabungkan. Klik kanan nama kumpulan pertama yang ingin anda gabungkan dan pilih "Buka di Tab Baru" dari menu. Klik tab "Tentang" kumpulan untuk membuka senarai ahli kumpulan.

2

Tambahkan anggota dari senarai ke kumpulan gabungan dengan beralih ke tab penyemak imbas untuk kumpulan itu dan masukkan nama mereka di kotak teks "Tambah Rakan ke Kumpulan". Semasa anda mula menaip, Facebook akan memaparkan nama rakan yang dapat anda tambahkan, dan apabila anda melihat nama ahli, pilihlah dari senarai. Anda (atau pentadbir kumpulan lain) mesti berkawan dengan ahli untuk menambahkan pengguna itu ke kumpulan gabungan.

3

Pindahkan dokumen, acara atau foto ke kumpulan gabungan. Untuk memindahkan dokumen, klik tab "Dokumen", klik "Edit Dokumen" di bawah dokumen yang ingin anda salin, kemudian salin teks dan tempelkan ke dalam dokumen baru dalam kumpulan gabungan anda. Untuk memindahkan foto, klik tab "Foto", klik album dan foto yang ingin dipindahkan, klik "Pilihan" di bawah foto dan pilih "Muat turun"; kemudian beralih ke kumpulan yang digabungkan dan muat naik foto. Anda perlu memasukkan sebarang acara dengan tangan dalam kumpulan gabungan.

4

Ulangi proses untuk kumpulan lain yang ingin anda gabungkan. Untuk memadam kumpulan lama apabila anda selesai, buang setiap ahli, hilangkan diri anda yang terakhir Facebook secara automatik memadam kumpulan tanpa ahli.

5

Jadikan orang yang mempunyai akaun Facebook baru sebagai pentadbir kumpulan yang digabungkan dengan mencari pengguna tersebut dalam senarai ahli dan mengklik "Buat Pentadbir" di bawah namanya.