Apakah Tujuan BIOS untuk Komputer?

BIOS membolehkan komputer melakukan operasi tertentu sebaik sahaja dihidupkan. Tugas utama BIOS komputer adalah mengatur tahap awal proses permulaan, memastikan sistem operasi dimuatkan ke dalam memori dengan betul. BIOS sangat penting untuk pengoperasian kebanyakan komputer moden, dan mengetahui beberapa fakta mengenainya dapat membantu anda menyelesaikan masalah dengan mesin anda.

POS

Tugas pertama BIOS setelah anda menghidupkan komputer adalah melakukan Power On Self Test. Semasa POST, BIOS memeriksa perkakasan komputer untuk memastikan bahawa ia dapat menyelesaikan proses permulaan. Sekiranya POST berjaya diselesaikan, sistem biasanya mengeluarkan bunyi bip. Sekiranya ujian gagal, sistem ini secara amnya mengeluarkan satu siri bunyi bip. Anda boleh menggunakan nombor, tempoh dan corak bunyi bip ini untuk mengenal pasti punca kegagalan ujian.

Memulakan

Setelah POST selesai, BIOS kemudian berusaha memuatkan sistem operasi melalui program yang dikenali sebagai bootstrap loader, yang dirancang untuk mencari mana-mana sistem operasi yang tersedia; jika dijumpai OS yang sah, ia dimuat ke dalam memori. Pemacu BIOS juga dimuat pada ketika ini. Ini adalah program yang dirancang untuk memberi komputer kawalan asas terhadap peranti perkakasan seperti tikus, papan kekunci, perkakasan rangkaian dan peranti penyimpanan.

Keselamatan

BIOS juga dapat berperanan dalam keselamatan komputer. Sebilangan besar versi perisian BIOS mempunyai pilihan untuk melindungi proses boot dengan kata laluan, yang bermaksud bahawa anda mesti memasukkan kata laluan sebelum sebarang aktiviti BIOS dapat dilakukan. Dengan BIOS menjalankan hampir semua fungsinya semasa permulaan, ini melindungi kata laluan secara berkesan operasi seluruh komputer. Walau bagaimanapun, menetapkan semula kata laluan BIOS yang hilang boleh memakan masa dan melibatkan kerja pada beberapa komponen komputer yang paling sensitif.

Perkakasan

Perisian BIOS sendiri biasanya terdapat pada Memori Hanya Baca, atau ROM, atau cip memori kilat yang terpasang pada papan induk komputer anda. Lokasi perisian BIOS pada cip adalah penting, kerana ia adalah perisian pertama yang mengendalikan komputer anda semasa anda menghidupkannya. Sekiranya BIOS tidak selalu berada di tempat yang sama pada cip yang sama, mikropemproses komputer anda tidak akan tahu di mana hendak mencarinya, dan proses boot tidak dapat dilakukan.