Bagaimana Anda Mengira Harga Jualan?

Untuk perniagaan kecil, menetapkan harga produk yang ditawarkannya adalah tugas penting. Sekiranya harga anda terlalu tinggi, pelanggan anda akan pergi ke pesaing anda. Anda mesti memilih harga jualan yang mencukupi untuk menampung kos anda tetapi juga membolehkan anda menjana keuntungan. Beberapa pemboleh ubah mempengaruhi harga produk, seperti jumlah penjualan anda, kos overhed dan kos produk.

Petua

Terdapat dua pendekatan yang sering digunakan dalam mengira harga jualan. Kaedah tradisional adalah dengan menambahkan peratusan markup pada kos produk. Sebagai alternatif, anda boleh mengira harga jualan dari segi margin kasar yang anda ingin perolehi daripada menjual produk tersebut.

Kaedah Peratusan Markup

Apabila anda mengira harga jualan, anda mesti membenarkan kos produk, overhead dan keuntungan. Kos overhed merangkumi gaji kakitangan, sewa, utiliti, cukai, insurans, kos iklan dan pentadbiran. Kaedah tradisional untuk mengira harga jualan adalah dengan menambahkan peratusan markup pada kos produk. Pendekatan ini mempunyai kebajikan kesederhanaan, tetapi mungkin sukar untuk menentukan apakah harganya akan menanggung kos.

Mengira Harga Jualan Menggunakan Penanda Tradisional

Untuk mengira harga jualan menggunakan kaedah peratusan markup tradisional, tentukan terlebih dahulu kos produk. Biasanya, anda menambahkan caj penghantaran ke harga yang anda bayar untuk item tersebut. Gandakan jumlah kos dengan peratusan markup untuk mencari jumlah markup. Tambahkan jumlah markup ke kos item untuk menetapkan harga.

Katakan anda membayar $ 25 setiap satu untuk widget, dan anda memutuskan untuk menggunakan markup 100 peratus. Ini adalah tanda biasa bagi peruncit. Gandakan $ 25 dengan 100 peratus, dan tambah hasilnya dengan kos $ 25. Ini menghasilkan harga jualan $ 50.

Kaedah Margin Kasar

Pendekatan alternatif adalah memasukkan kos produk ke dalam formula yang menghasilkan peratusan margin kasar dan margin kasar. Kerana margin kasar adalah angka yang biasa digunakan ketika menentukan apakah perniagaan membuat cukup untuk menampung semua biaya dan juga untuk menghasilkan keuntungan, mungkin lebih berguna. Apa sahaja pendekatan yang anda gunakan, penting untuk tidak mengelirukan kedua-dua pendekatan tersebut. Jumlah dolar yang ditambahkan pada kos produk mungkin sama, tetapi peratusan markup tradisional adalah nombor yang berbeza daripada peratusan margin kasar.

Pengiraan Harga Alternatif

Untuk menetapkan harga dari segi markup berdasarkan margin kasar, tolak peratusan margin kasar yang dipilih dari 100 peratus. Bahagikan hasilnya ke dalam kos produk untuk mengira harga jualan.

Katakan widget berharga $ 25 dan anda memilih markup 50 peratus. Kurangkan 50 peratus dari 100 peratus, kemudian bahagikan hasilnya kepada kos produk. Ini memberi anda harga jualan $ 50. Perhatikan bahawa pendekatan ini, dan kaedah tradisional menghasilkan margin kasar yang sama $ 25, dan harga yang sama $ 50, walaupun peratusannya berbeza.