Idle Sistem Menyebabkan Penggunaan CPU Tinggi

Proses Idle Sistem pada komputer tidak dapat menyebabkan penggunaan CPU yang tinggi kerana prosesnya adalah pengukuran seberapa banyak sumber daya CPU itu bebas pada waktu tertentu. Tidak seperti proses lain di tab Task Manager's Processes, System Idle Process menghitung berapa banyak penggunaan CPU yang tidak menuju ke tugas dan bukannya berapa banyak penggunaan CPU yang digunakan oleh tugas tertentu. Proses Idle Sistem tidak lagi disenaraikan dalam Pengurus Tugas pada Windows 8.

Masa

CPU berfungsi dengan memperuntukkan masa pemprosesan untuk setiap proses atau thread tertentu yang berjalan pada sistem komputer. Kelajuan CPU adalah jumlah data yang terukur dan terukur yang dapat diprosesnya selama satu saat. Sebagai contoh, CPU 1-MHz dapat memproses satu juta digit binari sesaat. Pengurus Tugas mengukur setiap tugas dan utas sebagai peratusan masa CPU dan waktu itu mesti menambah hingga 100 persen. System Idle Process menghitung peratusan kitaran CPU percuma, atau masa CPU menghabiskan masa menunggu data berfungsi. Proses ini sebenarnya dianggap sebagai tugas sistem yang ditetapkan ke prioriti terendah. Sebarang tugas sistem yang benar-benar melakukan sesuatu secara automatik diberi keutamaan berbanding Proses Idle Sistem.

Idle Tinggi Baik

Nilai Sistem Idle Sistem yang tinggi adalah perkara yang baik - ini bermaksud CPU tidak dibebani dengan tugas. Sekiranya anda menjalankan beberapa program aktif dan Proses Idle Sistem masih membaca 50 peratus atau lebih tinggi, komputer anda tidak seharusnya menghadapi situasi beban yang menyebabkan sistem menjadi perlahan. Beberapa proses melonjak sekali-sekala dan memerlukan sebahagian besar, atau semua, kitaran CPU. Nilai Proses Idle Sistem yang tinggi dapat mengelakkan proses lapar CPU ini daripada melambatkan tugas lain di komputer.

Menganggur Rendah

Nilai Proses Idle Sistem yang rendah bermaksud bahawa program menggunakan CPU dan kitaran pemproses diperuntukkan untuk tugas-tugas lain. Bilangan yang lebih rendah tidak bermaksud CPU melakukan lebih sedikit kerja - sebenarnya bekerja lebih keras. Idle rendah tidak semestinya perkara yang buruk, tetapi jika pembacaan Proses Idle Sistem adalah sifar, ini bermakna CPU berfungsi sekeras mungkin pada tugas-tugas semasa.

Proses Pelbagai Idle

Sekiranya anda melihat dua atau lebih tugas Proses Idle Sistem berjalan di Task Manager, ini mungkin merupakan petunjuk adanya jangkitan malware pada komputer. Menurut firma perisian komputer Simplitec, Proses Idle Sistem kedua atau ketiga dalam Task Manager sebenarnya boleh menjadi virus atau jangkitan malware lain yang menyamar sebagai System Idle Process.