Cara Melepaskan Monitor LCD Anda Dari Mod Tidur

Komputer Windows mengandungi ciri penjimatan kuasa yang akan meletakkan monitor LCD yang disambungkan dalam mod tidur jika mereka tidak aktif untuk jangka waktu yang ditetapkan. Fungsi ini diaktifkan secara lalai pada komputer baru, tetapi pengguna pentadbiran mempunyai kemampuan untuk menambah atau mengurangi waktu tidak aktif yang diperlukan dan mereka bahkan dapat mematikan fitur tersebut sepenuhnya jika mereka memilihnya. Sekiranya mod tidur diaktifkan pada komputer perniagaan anda, ada beberapa cara untuk mengaktifkan monitor LCD setelah masuk ke mod ini.

1

Hidupkan monitor LCD anda, jika belum menyala. Sekiranya semasa dalam mod tidur, LED status pada panel depan akan berwarna kuning. Gerakkan tetikus anda berulang-alik beberapa kali. Ini biasanya akan membangunkan monitor. Tetapi jika tidak, teruskan membaca.

2

Tekan sebarang kekunci pada papan kekunci anda. Dalam satu atau dua detik, LED status pada monitor LCD anda akan berubah dari kuning ke hijau atau biru (warna apa saja yang menjadi penunjuk "Hidup" monitor anda). Sekiranya masih tidak bangun, teruskan ke langkah seterusnya.

3

Tekan butang "Input" pada panel depan monitor LCD anda berulang kali pada selang tiga atau empat saat sehingga monitor anda bangun. Sekiranya monitor anda diset ke mod input yang salah, ia tidak akan menerima isyarat video. Setelah anda menetapkan semula monitor ke mod input yang betul, monitor akan menerima isyarat dan bangun secara automatik.