Bagaimana Menghilangkan Bola Pantai di Skrin Berwarna Pelangi di Mac Saya

Melihat bola pantai yang berputar di Mac anda tidak akan menjadi bahagian paling gembira pada hari kerja anda. Terutama ketika menyala untuk sementara waktu, ini adalah tanda komputer menghadapi masalah dengan memori rendah atau beberapa batasan lain. Mac melambat dengan ketara atau malah berhenti, membiarkan anda duduk dan menunggu sambil menatap skrin.

Untuk menyingkirkan bola pantai berwarna pelangi yang ditakuti, anda perlu menyiasat apa itu penahan dan mengatasi masalah tersebut melalui perubahan pada perkakasan atau perisian.

Spinning Ball: Apa Artinya

Apabila anda melihat bola pantai berwarna berputar, ini bermakna Mac semakin perlahan kerana sumber daya yang rendah, seperti memori, cakera keras atau daya pemprosesan. Ini memberitahu anda untuk menunggu sementara komputer menyusahkan kerjanya. Kadang-kadang, ini bermaksud aplikasi "dibekukan" dan tidak dapat diteruskan.

Force Quit: Bantuan Cepat

Bola berputar telah menghantui layar Mac anda selama 10 minit atau lebih, dan komputer memerlukan masa yang lama untuk memproses klik tetikus paling mudah. Anda mempunyai kerja penting yang tidak sabar. Biasanya, tindakan yang disukai adalah berhenti dari aplikasi, tetapi kadang-kadang tindakan itu tidak akan bertindak balas ketika anda mencuba.

Anda boleh menyelesaikan masalah dengan melakukan Force Quit pada aplikasi yang menyinggung perasaan:

  • Klik menu Apple , dan pilih Force Quit . Mac memaparkan senarai aplikasi yang sedang berjalan.
  • Klik nama aplikasi yang menghadapi masalah.
  • Klik butang Force Quit untuk menghentikan aplikasi yang menyinggung perasaan. Aplikasi akan ditutup dengan cepat.

Perhatikan bahawa ini boleh mengakibatkan kehilangan data; sebagai contoh, hamparan yang anda kerjakan mungkin tidak mempunyai perubahan terkini. Selain itu, walaupun bagus untuk membuat anda keluar dari kemacetan jangka pendek, Force Quit bukanlah penyelesaian tetap. Anda mungkin masih perlu menutup aplikasi atau meningkatkan memori anda untuk menyelesaikan masalah yang mendasari.

Terima kasih kerana Memori

Sekiranya, semasa sibuk anda bekerja, bola berputar banyak muncul di Mac anda, ini mungkin merupakan gejala bahawa komputer anda tidak mempunyai memori RAM yang mencukupi. Perisian MacOS mempunyai ciri-ciri canggih untuk memanfaatkan memori yang anda miliki - namun, menyulap beberapa aplikasi pada masa yang sama masih boleh menguras sumber memori Mac anda. Dalam banyak kes, jawapannya adalah untuk memeriksa model Mac anda untuk mengetahui sama ada anda dapat menambahkan memori; jika boleh mengambil lebih banyak, tambah lagi. Sekiranya model anda mempunyai memori yang disolder, pertimbangkan untuk mengganti Mac dengan model lain yang mempunyai lebih banyak RAM.

Tonton Aplikasi Anda

Pengguna perniagaan yang aktif mungkin mempunyai banyak aplikasi yang berjalan di Mac pada masa yang sama: pelbagai tab penyemak imbas, e-mel, dokumen hamparan, kenalan, nota dan banyak lagi. Setiap aplikasi terbuka mengambil memori, yang dapat menyebabkan perlambatan dan bola berputar. Cara mudah untuk menyelesaikannya adalah dengan menutup aplikasi yang tidak anda gunakan. Melakukannya meringankan beban memori pada Mac.

Pemacu Keras Mengantuk

Mac mempunyai tetapan yang menghentikan motor cakera keras setelah beberapa minit tidak aktif. Walaupun menjimatkan tenaga dan hayat bateri, ia mempunyai kesan sampingan yang menjengkelkan: Apabila Mac anda memerlukan data, pemacu memerlukan masa untuk berputar, dan bola pantai muncul.

Bagi pengguna MacBook, penjimatan bateri mungkin merupakan pertukaran yang wajar. Tetapi pada masa-masa ketika anda tidak mahu melihat bola berpusing, ubah tetapan tidur cakera keras:

  • Klik menu Apple , dan pilih Keutamaan Sistem .
  • Klik Penjimat Tenaga .
  • Klik kotak semak Letakkan cakera keras untuk tidur jika boleh jika dicentang.
  • Klik butang merah pada tetingkap Energy Saver untuk menutupnya.

Powering Down: Jalan Terakhir

Dalam kebanyakan keadaan, bola pantai yang berputar adalah gangguan kecil yang memberitahu bahawa Mac anda berjalan lambat, dan hanya mempengaruhi salah satu aplikasi terbuka anda. Namun, jika Mac anda menghadapi masalah yang lebih teruk, bola berputar muncul di setiap aplikasi, dan Mac sama sekali tidak akan bertindak balas terhadap tetikus atau papan kekunci.

Satu-satunya pilihan anda ialah mematikan Mac anda melalui butang kuasa. Mematikan dan menghidupkan Mac akan menghidupkan semula komputer. Ini boleh menyebabkan kehilangan beberapa data, terutama dokumen yang anda buka ketika masalah itu timbul. Minta orang sokongan teknikal yang cekap memeriksa Mac anda.