Bagaimana Menjadi Pemilik Papan Iklan

Untuk menjadi pemilik papan iklan, anda membeli yang sudah didirikan, meletakkannya di tanah milik anda atau menyewa hak untuk mendirikan papan dari pemilik tanah yang lain. Sebarang pendekatan ini dapat memberi anda aliran pendapatan iklan yang menguntungkan. Namun, jika anda memilih lokasi yang salah, anda mungkin mendapati tiada siapa yang berminat membayar anda untuk memasang iklan.

Membeli Papan Iklan

Nilai papan iklan berdasarkan berapa banyak orang yang dapat mereka jangkau dengan mesej mereka. Sekiranya anda ingin membeli papan iklan yang sudah habis, tinjau potensinya terlebih dahulu:

  • Adakah ketinggian yang tepat untuk pemandu membaca semasa mereka melintas?
  • Berapa banyak lalu lintas yang melalui kawasan itu? Semakin banyak penonton, semakin berharga papan.
  • Apakah demografi penonton? Sekiranya papan itu bersebelahan dengan kolej, anda akan menyewa pengiklan yang berlainan daripada jika di pintu masuk taman perindustrian.
  • Berapa banyak papan iklan yang bersaing di sekelilingnya?

Menetapkan harga akan bergantung pada beberapa faktor, seperti usia dan keadaan papan iklan dan berapa banyak wang yang dibawanya.

Membina Papan Iklan Sendiri

Memasang papan iklan sendiri agak sukar. Pemerintah daerah memiliki semua jenis larangan dan peraturan di papan iklan. Mungkin lebih mudah untuk membeli papan iklan yang sesuai daripada menyiapkan papan iklan yang memenuhi semua peraturan.

Kos memasang papan iklan berkisar antara beberapa ribu dolar hingga lebih dari satu juta. Papan iklan kayu kecil paling murah didirikan. Papan iklan yang lebih besar dan terperinci lebih mahal. Yang paling mahal dari semua adalah papan iklan LED. Ini adalah papan iklan digital yang dapat mengubah paparan iklan setiap beberapa saat.

Sebelum memutuskan di mana hendak dibina dan berapa tinggi, tanyakan soalan yang sama seperti yang anda akan beli. Sekiranya papan iklan tidak kelihatan, mungkin tidak layak dibina.

Berunding Dengan Pemilik Tanah

Sekiranya anda tidak membina tanah anda sendiri, anda perlu mengadakan perjanjian sewa dengan pemilik tanah. Perjanjian sewa memerlukan beberapa syarat yang melindungi kepentingan anda:

  • Tuan tanah tidak akan meletakkan barang di harta tanah yang menghalang paparan papan iklan anda.
  • Tuan tanah tidak boleh menyekat jenis iklan yang anda buat di papan iklan.
  • Anda mempunyai hak untuk mengakses papan iklan untuk penyelenggaraan, menyalurkan talian kuasa ke lampu atau paparan digital, dan untuk mengubah iklan.

Berharap untuk membayar 10 hingga 18 peratus dari pendapatan papan iklan untuk pajakan. Di lokasi yang sangat baik, anda mungkin membayar lebih banyak.