Apakah Halaman Web Luar Talian?

Halaman Web Luar Talian adalah halaman Web yang dapat anda lihat tanpa disambungkan ke Internet. Terdapat banyak kemungkinan sebab untuk melihat halaman Web luar talian - misalnya, anda mungkin ingin mengakses maklumat perniagaan penting tetapi mempunyai sambungan Internet yang berselang atau terhad dalam beberapa cara, seperti lebar jalur atau kelajuan. Sebilangan orang menyimpan laman Web tertentu secara manual untuk dilihat di luar talian. Penyemak imbas Web anda juga boleh menyimpan salinan halaman Web, atau sebahagian daripadanya, dalam memori cache. Teknologi pengembangan Web yang sedang berkembang meningkatkan kemampuan untuk mengurus akses luar talian ke kandungan Web.

Sambungan

Sambungan internet sering melibatkan sekatan pelbagai jenis. Ini terutama berlaku pada peranti pengkomputeran mudah alih seperti telefon pintar. Sekiranya anda menggunakan peranti mudah alih untuk mengakses laman web melalui rangkaian telefon bimbit anda, mungkin ada kalanya sambungan tidak tersedia. Ini sering berlaku ketika telefon pintar berada di kawasan yang tidak mempunyai liputan rangkaian. Halaman Web Luar Talian boleh terbukti berguna dalam situasi seperti ini. Melihat kandungan Web di luar talian juga dapat mengurangi jumlah pemindahan data, yang dapat mengurangi biaya cap data.

Cache

Beberapa penyemak imbas Web menyimpan halaman Web, atau bahagian halaman. Sebagai contoh, untuk meminimumkan pemindahan data melalui Internet, penyemak imbas anda mungkin menyimpan salinan cache fail media seperti gambar atau video - atau kadang-kadang seluruh halaman - di komputer anda. Pada masa berikutnya anda melawat halaman, penyemak imbas anda menunjukkan salinan cache, daripada mengambil halaman dan kandungan melalui Web lagi. Internet Explorer menyimpan salinan halaman yang dilihat sebelumnya di simpanan fail Internet sementara. Anda dapat melihatnya di dalam penyemak imbas, walaupun anda tidak mempunyai sambungan Internet.

Menyimpan

Dalam beberapa kes, pelawat laman web memilih untuk menyimpan halaman untuk dilihat di luar talian di masa hadapan. Untuk menyimpan halaman Web, anda boleh menggunakan pelbagai aplikasi dan perkhidmatan. Sebilangan besar penyemak imbas, termasuk Internet Explorer, Firefox dan Chrome, menyediakan pilihan untuk menyimpan halaman Web dengan mengklik "File" dan "Save As." Walau bagaimanapun, halaman yang disimpan tidak selalu muncul dengan cara yang sama ketika dilihat di luar talian. Beberapa tambahan dan pelanjutan penyemak imbas meningkatkan keupayaan untuk menyimpan halaman untuk dilihat kemudian di luar talian.

HTML5

Halaman web terutamanya dibina menggunakan kod HTML (Hypertext Markup Language). Versi terbaru HTML adalah HTML5, yang bersamaan dengan perkembangan baru dalam bahasa JavaScript, memungkinkan pembangun untuk mengawal pelbagai aspek penggunaan luar talian. Dengan HTML5, pembangun dapat membuat halaman yang dirancang untuk menyokong melihat di luar talian. Namun, terdapat banyak fungsi laman web yang tidak dapat berfungsi di luar talian, seperti yang melibatkan pangkalan data dan skrip pelayan.