Mengapa komputer saya tidak memuat turun apa-apa dari laman web lagi?

Kehilangan kemampuan memuat turun fail dari Internet berpotensi memberi kesan besar terhadap produktiviti anda, sehingga anda tidak dapat mengakses halaman Web penting dan sumber lain. Punca boleh merangkumi sambungan perkakasan atau tetapan perisian yang tidak betul. Mengesan sumber masalah memerlukan pengujian rangkaian dan komputer secara sistematik.

Pemeriksaan Awal

Sekiranya anda melihat bahawa muat turun anda telah berhenti berfungsi, periksa dahulu sambungan rangkaian anda. Sekiranya anda menggunakan modem luaran, sahkan bahawa ia masih dihidupkan dan disambungkan ke penghala dan saluran Internet luaran anda. Periksa kekuatan penghala anda juga, dan pastikan bahawa sebarang sambungan berwayar antara ia dan peranti anda masih ada. Sebagai langkah penyelesaian masalah awal, cabut kedua modem dan penghala dan pasangkan kembali untuk menetapkannya semula, dan kemudian uji semula muat turun anda dengan membuka halaman Internet di penyemak imbas anda.

Tanpa Wayar

Periksa isyarat wayarles anda untuk kesalahan dengan menyambungkan komputer ke penghala anda dengan kabel dan menguji semula muat turun anda. Jauhkan peranti wayarles anda dari sumber bunyi elektromagnetik seperti monitor LCD, dan jauhkan bahan padat seperti logam dari arah isyarat anda. Kedua-dua faktor ini boleh mengganggu isyarat Wi-Fi, yang berpotensi mengakibatkan ketidakupayaan untuk melihat-lihat. Di samping itu, anda mungkin mendapat isyarat Wi-Fi yang lebih kuat dengan menukar saluran wayarles yang digunakan penghala atau titik akses untuk dihantar.

Penyemak Imbas

Uji muat turun anda di penyemak imbas alternatif atau pelanggan e-mel jika ada. Sekiranya program alternatif berfungsi, masalah anda mungkin disebabkan oleh kesalahan pada perisian penyemak imbas asal dan bukan dengan sambungan rangkaian. Padamkan kuki dan fail Internet sementara, dan kosongkan cache penyemak imbas. Sekiranya ini tidak berfungsi, pasang semula penyemak imbas jika boleh. Jalankan imbasan virus juga, kerana kesalahan rangkaian boleh menjadi gejala jangkitan virus.

Penghala

Router menggunakan jadual penghalaan yang dihasilkan secara automatik untuk memastikan mereka menghantar data ke destinasi yang betul. Kesalahan dalam salah satu jadual ini boleh menyebabkan lalu lintas muat turun tidak sampai ke komputer anda. Untuk memperbaikinya, kembalikan penghala ke tetapan lalai kilang. Ini biasanya dilakukan melalui lubang reset pada panel kawalan peranti, atau melalui pilihan di menu penghala. Sekiranya anda menetapkan semula penghala, biasanya anda perlu memasukkan semula tetapan yang sebelumnya telah anda ubah pada peranti.