Apa itu Ekuiti Perkongsian?

Perkongsian adalah bentuk umum organisasi perniagaan yang terdiri daripada dua orang atau lebih yang bergabung bersama untuk menjalankan perniagaan dan berkongsi keuntungan dan kerugian perniagaan. Kerjasama adalah pilihan yang popular untuk perniagaan kecil kerana mudah dibuat dan dikendalikan, ia menawarkan banyak kelonggaran pengurusan, undang-undang yang mengatur perkongsian konsisten di seluruh negara, dan perkongsian hanya dikenakan satu tahap percukaian berbanding syarikat.

Bagaimana rakan kongsi membentuk ekuiti perkongsian dalam perniagaan kecil mereka akan mempengaruhi kepentingan pemilikan setiap rakan kongsi dalam perniagaan dan boleh mempengaruhi siapa yang mengawal perkongsian tersebut.

Definisi Ekuiti Perkongsian

Ekuiti perkongsian adalah peratusan faedah yang dimiliki oleh rakan kongsi dalam aset perkongsian. Dengan kata lain, ekuiti perkongsian mewakili kepentingan pemilikan rakan kongsi dalam perniagaan. Jumlah sumbangan semua rakan kongsi ditambah pendapatan tertahan ditunjukkan pada kunci kira-kira perkongsian sebagai ekuiti.

Setiap rakan kongsi mempunyai akaun modal yang terpisah yang mewakili ekuiti rakan kongsi itu dalam perkongsian, menurut AccountingTools. Kepentingan pemilikan pasangan ditentukan melalui perjanjian oleh rakan kongsi dan tidak perlu sama antara rakan kongsi.

Caruman & Pengeluaran Ekuiti

Rakan kongsi boleh menyumbang wang, aset atau perkhidmatan lain untuk perkongsian itu. Angka ini mewakili nilai akaun modal rakan kongsi. Sumbangan rakan kongsi masa depan untuk perkongsian akan meningkatkan baki akaun modal rakan kongsi sementara penarikan akan mengurangkannya.

Kedudukan ekuiti relatif setiap rakan kongsi boleh berubah jika terdapat pelbagai sumbangan atau pengeluaran oleh setiap rakan kongsi sepanjang hayat perkongsian. Sekiranya kawalan atau bahagian keuntungan dan kerugian terikat kepada peratusan ekuiti setiap rakan kongsi, sumbangan dan pengeluaran yang tidak sama dapat memberi kesan yang signifikan terhadap perkongsian tersebut.

Ekuiti Tidak Sama

Adalah tidak biasa bagi rakan ekuiti untuk memiliki ekuiti yang tidak sama dalam perkongsian. Sebagai contoh, Tim, seorang kontraktor umum, mahu membalikkan rumah, tetapi dia tidak mempunyai wang untuk melakukannya dan tidak dapat memperoleh pembiayaan bank. Rakan Tim, Tessa, adalah broker harta tanah yang berjaya yang mencari pelaburan yang baik. Tim dan Tessa bersetuju untuk membentuk perkongsian ekuiti.

Tessa akan membiayai projek pembinaan Tim tetapi tidak akan terlibat dalam operasi perniagaan yang sebenarnya. Tim akan mengendalikan perniagaan dan berkhidmat sebagai kontraktor umum tetapi tidak akan menyumbang wang. Kedua-duanya bersetuju bahawa nilai pasaran yang adil bagi perkhidmatan yang dibawa oleh Tim adalah $ 75,000 ("ekuiti peluh"). Tessa membiayai perkongsian dengan $ 100,000. Tim akan memiliki kira-kira 42 peratus saham dalam perkongsian dan Tessa akan memiliki sekitar 58 peratus saham.

Keuntungan dan Kerugian

Keuntungan dan kerugian diagihkan antara rakan kongsi mengikut perjanjian perkongsian. Walaupun peruntukan untung dan rugi tidak harus sama dengan peratusan ekuiti yang dimiliki oleh setiap rakan kongsi, itu adalah kaedah peruntukan yang biasa.

Contohnya, Michael dan Janice membuka kedai kopi. Michael mempunyai kepentingan ekuiti 75 peratus dalam perkongsian itu, dan Janice mempunyai kepentingan 25 persen. Michael dan Janice bersetuju untuk mengagihkan keuntungan dan kerugian sesuai dengan kepentingan perkongsian masing-masing. Pada tahun pertama operasi, kedai kopi memperoleh keuntungan bersih $ 100,000. Bahagian keuntungan Michael adalah $ 75,000, dan bahagian Janice adalah $ 25,000. Sebarang kerugian yang ditanggung oleh perkongsian dikira dengan cara yang sama.

Pembahagian keuntungan dan kerugian dapat diperlakukan secara berbeza, menurut Startup Nation. Sebagai contoh, satu rakan kongsi boleh diperuntukkan 50 peratus keuntungan dan 40 peratus kerugian sementara rakan lain diperuntukkan 50 peratus keuntungan dan 60 peratus kerugian, selagi peruntukan itu mematuhi undang-undang cukai. Ini boleh menjadi masalah cukai yang sangat rumit dan mungkin diperlukan perundingan dengan peguam atau akauntan.